Sunteți aici: ActivitateNoutatiGeorge Pop de Băseşti omagiat de elevi

George Pop de Băseşti omagiat de elevi

24 Februarie 2017
În contextul proiectelor şi programelor culturale pe care Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş le desfăşoară în această perioadă premergătoare Centenarului Marii Uniri, unul dintre obiective îl constituie evidenţierea rolului important pe care personalităţi din Maramureş l-au avut în pregătirea şi desfăşurarea momentului istoric de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918.

Astfel, în ambientul expoziţiei temporare „George Pop de Băseşti şi idealul unităţii naţionale” (deschisă la sediul muzeului în decembrie 2016), s-a desfăşurat, în 23 februarie 2017 (când s-au împlinit 98 de ani de la trecerea sa în eternitate), un moment omagial dedicat lui George Pop de Băseşti (1 august 1835-23 februarie 1919).

Printre participanţi au fost elevi şi profesori de la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” din Baia Mare şi Ulmeni, de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. Într-o atmosferă plăcută şi colocvială au fost reliefate evenimentele istorice care au conturat mişcarea naţională românească din Transilvania din a doua jumătate a secolului XIX şi începutul secolului XX, evenimente în care George Pop de Băseşti s-a implicat cu hotărâre, devenind încă din timpul vieţii sale un simbol al acesteia şi un lider respectat al românilor. Prin intervenţiile lor, Viorel Rusu, directorul muzeului, Lucia Pop muzeograf, Ioan Călăuz, primarul comunei Băseşti, au conturat viaţa şi activitatea lui George Pop de Băseşti, punând accent pe detalii mai puţin cunoscute. Ideea unei strânse colaborări instituţionale pentru pregătirea Centenarului Unirii a fost abordată, cu propuneri concrete vizând modul în care elementele de istorie locală pot şi trebuie să fie integrate în istoria naţională, de către profesorii Adrian Şovago şi Lucian Miclăuş, iar domnul învăţător Viorel Radu, de la Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din comuna Apa şi-a exprimat intenţia de a participa la aceste proiecte, dar şi bucuria de a fi participat la o astfel de manifestare de suflet.

La final, elevii de la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti”, coordonaţi de  profesorii Oana Taloş şi Valer Dumitraş, au încântat asistenţa printr-o prezentare artistică a personalităţii celui care era numit, cu dragoste şi respect „bâtrânul naţiei” şi au cântat Imnul lui George Pop de Băseşti, imn cu care începe zilnic programul acestei instituţii de învăţământ.​