Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleColaborariAlte colaborări internaţionale

Alte colaborări internaţionale

15-19 aprilie 2013. La invitaţia „Asociaţiei Meuseneze pentru Salvarea Copilăriei Adolescenţilor şi Adulţilor” (AMSEAA) din Franţa, o delegaţie din Maramureş - formată din preşedintele Consiliului Judeţean Zamfir Ciceu, secretarul judeţului Dumitru Dumuţa şi directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, Nicolae Boitor - a participat la un schimb de experienţă pe tema protecţiei copiilor cu probleme de comportament şi de adaptare în societatate,  Parteneriatul cu Maramureşul a început în 2011, când s-a înfiinţat la Târgu Lăpuş Centrul Francez AMSEAA. Aici se derulează unul din proiectele experimentale ale acestei asociaţii - „Escale Roumanie”.  Delegaţia din Maramureş a avut întâlniri și cu oficiali ai Consiliilor Generale din judeţele Muerthe Et Moselle şi Meuse, în care s-au abordat probleme de protecţiei copilului, dar și de administraţie publică.

 

2-5 iulie 2013. Desfăşurat la cel mai înalt nivel în oraşul Chongquing - China, Forumul Reprezentanţilor Autorităţilor Locale din China şi Ţări din Europa Centrală şi de Est (CN-ECE) a reunit participanţi din 16 ţări. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a făcut parte din delegaţia României condusă de ministrul Dan Şova, forumul vizând proiecte în economie, ştiinţă, tehnologie, întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, agricultură şi investiţii. Pe perioada desfăşurării forumului, s-a organizat şi un târg de afaceri la care participanţii şi-au prezentat proiectele de cooperare pentru stimularea interesului firmelor chinezeşti şi a cercurilor de afaceri interesate în cooperare. De asemenea, s-au desfăşurat proiecţii de filme şi o expoziţie cu imagini din istoria relaţiilor dintre China şi ţările ECE, din 1949 până în prezent. Una din întâlnirile importante pentru România a fost cea a ministrului Dan Şova cu reprezentanţii Băncii de Dezvoltare a Chinei, în vederea semnării unui acord pentru asigurarea investiţiilor directe ale firmelor chineze, dar şi pentru înlesnirea posibilităţilor de finanţare a proiectelor locale şi centrale. Pentru judeţul Maramureş, această vizită s-a constituit într-un prim contact cu mediul de afaceri din China, dar a fost şi o ocazie de prezentare a proiectelor de investiţii ale Consiliului Judeţean Maramureş care se pot preta la eventuale parteneriate. Forumul s-a concretizat prin semnarea unei declaraţii comune, pe tema virtuţilor cooperării la nivel local şi a încurajării contractelor directe. 

13-16 februarie 2013. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a particiat la cel mai mare târg de produse ecologice din lume, "BioFach Nurneberg 2013", manifestare la care România este desemnată "Ţara anului”. La acest târg a participat atât ministrul Agriculturii Daniel Constantin, cât şi premierul României Victor Ponta, dar şi comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş şi europarlamentarul Daciana Sârbu. În cadrul manifestărilor prilejuite de târg, a avut loc şi dezbaterea "Agricultura Ecologică – Orizonturi 2020" – la care vor participa oficialii români.

 

24-25 iunie 2008, Ceres (Grecia). Seminar pentru elaborarea proiectului „European Mountain ABC” iniţiat de WWF ( Fondul Mondial pentru Natură) ce urmează să fie depus spre finanţare în acdrul Programului Interreg IV.

8-9 martie 2008. Întâlnire de lucru la Viena cu reprezentanţi ai Austrian Airlines pentru a perfecta detaliile legate de operarea acestei companii aeriene pe aeroportul din Baia Mare.

21-22 ianuarie 2008. Vizită de lucru a reprezentanţilor CJ Maramureş şi a primarilor şi viceprimarilor din comunele Recea şi Bocicoiu Mare la Centre de management al deşeurilor din Debrecen şi Katya – Ungaria pentru a lua cunoştinţă de bune practici în acest domeniu.

 

3-6 decembrie 2007, Roma. Misiune instituţională în cadrul Consorţiului Proiect Lazio’92 care a avut ca scop iniţiative comune pentru sprijinul transferului de inovare şi tehnologie dintre regiunea Lazio şi regiunea de NV. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat o delegaţie condusă de dl vicepreşedinte Marinescu Emil.

21-25 noiembrie 2007, Roma. Seminar privind oportunităţi de colaborare între judeţul Maramureş şi regiunea Lazio în cadrul Consorţiului Proiect Lazio’92, din partea Maramureşului a participat dl vicepreşedinte Pamfil Bercean.

14 noiembrie 2007, Bucureşti. Participare la întâlnirea organizată la sediul UNCJR din Bucureşti cu delegaţia regiunii East Midlands în cadrul Programului de lucru semnat între UNCJR şi East Midlands în februarie 2007. Obiectivul întâlnirii a fost discutarea posibilităţilor de iniţiere a unor colaborări, între regiunea East Midlands şi judeţe din România, promovarea legăturilor dintre şcolile din East Midlands şi cele din România, promovarea oportunităţilor de afaceri cu România. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat d-na Adina Dumitru, consilier superior la Biroul de Relaţii Internaţionale.

15-18 octombrie 2007, Corby, Northamptonshire, Anglia. Participare la târgul expoziţional public-privat cu tema: "Instrumente pentru a răspunde schimbărilor climatice - Make Climate Change Your Business" organizat în baza planului comun de acţiuni dintre UNCJR şi East Midlands. România a avut la dispoziţie un stand de promovare a judeţelor participante şi a proiectelor în domeniul energiei realizate de acestea. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat d-na Adina Dumitru, consilier superior la Biroul de Relaţii Internaţionale, care a distribuit materiale promoţionale şi a prezentat publicului participant potenţialul economic şi atracţiile turistice din judeţul Maramureş.

7-13 octombrie 2007, Pisa. Schimb de experienţă în cadrul proiectului „Italia- România - Resurse în reţea” proiect la care Consiliul Judeţean Maramureş a fost partener împreună cu Consiliul local Târgu Lăpuş. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat d-na Liţe Mihaela. În cadrul acestui proiect au mai fost organizate seminarii la Cluj Napoca şi Arad, în lunile mai şi septembrie 2007.

9-12 octombrie 2007, Munchen, Germania. Participare la Expoziţia de echipamente pentru Aeroporturi, din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat dl Mihai Pătraşcu, consilier personal al preşedintelui.

29 septembrie - 8 octombrie 2007, Londra. Participare la Programul MAE „Promovarea comunităţilor locale din România în spaţiul UE”. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat dl vicepreşedinte Emil Marinescu.

4-13 mai 2007, Roma. Participare la Atelieulr de lucru organizat de Asociaţia Arhitecţilor Şefi din judeţe. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat dl Şpan Vasile - director executiv Direcţia planificare teritorială şi urbanism.

22-27 aprilie 2007, Bruxelles. Participare la Seminarul de cooperare INTERREG susţinut de organizaţia Heute Europe la Casa Provinciilor Olandeze din Bruxelles. Din partea Consiliului Judeţean Maramureş a participat d-na Bolma Grazziella – director tehnic executiv. Temele discutate au fost: Dezvoltare turistică durabilă . IMM -uri, inovare şi dezvoltare tehnologică .Planificare urbană şi rurală, instrument de îmbunătăţire a calităţii vieţii; Siguranţă, protecţie civilă şi managementul apelor.

28 februarie – 3 martie 2007. Participare la „World Sustainable Energy Days” (Zilele mondiale ale energiei durabile) eveniment organizat anual în localitatea Wels din Austria, de către Agenţia de Energie O.Oe. Energiesparverband, la care se prezintă soluţii din întreaga lume pentru dezvoltarea durabilă în contextul energiei. Obiectivul este promovarea iniţiativelor şi proiectelor referitoare la eficienţa energetică şi sursele regenerabile de energie.

 

6 -10 noiembrie 2006. Participare în cadrul proiectului cu finanţare UNDP / GEF în parcurile naţionale Hohen Tauern (Austria) – Triglave (Slovenia).

7 octombrie 2006. Participare la manifestarea „Open Days” organizată de Comitetul Regiunilor în luna la Bruxelles.

4-7 septembrie 2006. Dl. Pamfil Bercean a participat la Viena (Austria) la o conferinţă internaţională pentru dezvoltarea durabilă a aeroporturilor situate diferite regiuni. Conferinţa a fost organizată de ARC - Conferinţa Aeroporturilor Regionale, un organism internaţional ce vizează dezvoltarea infrastructurii aeroporturilor localizate în zone de interes regional, oferind totodată soluţii practice pentru diferitele probleme ca ar putea să apară în concretizarea unui astfel de efort. S-a luat în discuţie poluarea sonoră, implicarea cetăţenească şi aspecte economice ce rezultă din extinderea infrastructurii unui aeroport de acest tip.

14-18 iunie 2006. Dl. Pamfil Bercean a participat la vizita efectuată de delegaţia oficială a judeţului Maramureş în Danemarca ca răspuns la programul de diplomaţie publică iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe sub denumirea “Promovarea comunităţilor locale din România în spaţiul Uniunii Europene” . Programul vizitei a cuprins o întâlnire cu ambasadorul României la Copenhaga, o vizită la Camera de Comerţ şi Industrie Daneză, la Institutul Danez pentru Guvernare Locală. De asemenea au avut loc întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale din oraşul Odense şi a regiunii Fyn, precum şi vizite la Universitatea din Odense, muzeul şi biblioteca din Vejle.

30-31 ianuarie 2006, Viena.  Conferinţă pe teme de protecţia mediului: „Călătorind cu mijloace ce respectă mediul înconjurător-provocări şi inovaţii in ceea ce priveşte mediul înconjurător, transportul şi turismul în Europa”. Conferinţa s-a centrat pe problematica protejării mediului înconjurător fiind invocate perspectivele industriei turistice, a celei de transport precum şi perspectiva consumatorului. Ultima parte a conferinţei s-a derulat sub forma unor grupuri de lucru, delegaţia participând la cele dedicate turismului şi zonelor montane.

 

1 Decembrie 2004. Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Centrul Cultural Român din Budapesta şi la Jula.

29 septembrie - 1 octombrie 2004.  Lansarea revistei "România km 0", la Centrul Cultural Român de la Budapesta şi la Jula.

 

 Proiectul „Tineri în România” al organizaţiei Solidarité Horia-Quevy din Belgia


Acest proiect s-a derulat – în patru ediții - cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, prin Biroul de Relaţii Internaţionale, care a intermediat găsirea localităţilor partenere din Maramureş, interesate de acest proiect

Iulie 2013. A patra ediţie a constat din găzduirea unei tabere de tineri voluntari în Valea Chioarului

Iulie-august 2010. A treia ediţie  a constat din găzduirea a 8 tabere de tineri voluntari belgieni în următoarele localităţi: Cavnic, Baia Sprie, Moisei, Recea, Fărcaşa, Cernesti, Groși, Vina Mică.

Iulie - august 2009. A doua ediţie a constat din găzduire a 4 tabere de tineri voluntari belgieni în următoarele localităţi : Botiza, Cavnic, Baia Sprie şi Vima Mică.

Iulie-august 2008. Prima ediţie a constat din găzduirea a 3 tabere de tineri voluntari belgieni în următoarele comune din Maramureş: Câmpulung la Tisa, Călineşti şi Coaş, unde au fost derulate activităţi interactive şi de voluntariat.

 

 SAXUTEC (Asociaţia Saxonă pentru Protecţia Mediului şi Tehnologii de Mediu)

 

Iunie 2009. A avut loc la Baia Mare Seminarul cu tema „Sarcini şi experienţe în protecţia mediului, revitalizarea siturilor miniere şi industriale contaminate”, organizat de: Consiliul judeţean Maramureş, Corporaţia pentru dezvoltare economică din cadrul Ministerului Economiei din Landul Saxonia şi SAXUTEC – Asociaţia saxonă pentru tehnologii internaţionale de mediu şi protecţia mediului.

Ianuarie 2009. La invitaţia SAXUTEC şi a Ministerului Mediului din Saxonia, în vederea definirii domeniilor şi acţiunilor de cooperare, reprezentanţi ai Consiliul Judeţean Maramureş au efectuat înianuarie 2009o vizită în Saxonia cu ocazia Târgului de Mediu TERRATEC şi a Conferinţei "Ziua tehnologiilor de mediu" în cadrul căreia dl Viorel Iancu - directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Maramureş, a susţinut o prezentare cu tema "Protecţia Mediului în Maramureş”.

 

Asistență acordată autorităţilor şi instituţiilor publice locale în identificarea şi realizarea de înfrăţiri

 

Ianuarie 2009. Biroul Relaţii Internaţionale, împreună cu Ambasada României la Bruxelles, a făcut demersuri pentru a stimula cooperarea între regiunile române şi cele belgiene şi pentru a identifica noi domenii de colaborare. Mai multe localităţi din Maramureş s-au arătat interesate de demararea de cooperări cu localităţi belgiene, printre care amintim: Baia Sprie, Şomcuta Mare, Vişeul de Sus, Cicârlău, Groşi, Moisei, Rozavlea, Ruscova, Vima Mică, Satulung.

 

Integrare europeană – acţiuni de informare

 

Mai 2013. Consiliul Judeţean a luat parte la organizarea Zilei Europei prezentând participarea maramureşeană la Târgul de produse tradiţionale „Săptămâna Verde ” de la Berlin.

 

Mai 2008. Consiliul Judeţean Maramureş a organizat participarea la Iniţiativa EuropeAids „9 Mai Sărbătorirea Zilei Europei în şcoli”, prin implicarea a 50 de participanţi elevi şi profesori din şapte licee din judeţul Maramureş, care s-au deplasat la Bistriţa şi au participat la seminarii şi programe cultural artistice dedicate Zilei Europei.

 

Septembrie 2007. Judeţul Maramureş a aplicat pentru Iniţiativa EuropeAids „9 Mai Sărbătorirea Zilei Europei în şcoli” şi a fost selectat alături de judeţul Bistriţa Năsăud pentru organizarea evenimentului din mai 2008.

 

 

Mai multe din această categorie: « Voievodatul Podkarpackie (Polonia)