Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleColaborariJudeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria)

Judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria)

Cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-au stabilit relaţii de colaborare începând cu 2003, bazele colaborării fiind reprezentate de crearea unor grupuri comune de lucru , formate din reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate din teritoriu, instituţii culturale şi de învăţământ, camere de comerţ si alte organizaţii din cele două judeţe. Vizita a 52 de primari din judeţul  Szabolcs-Szatmar-Bereg, pentru stabilirea unor relaţii de înfrăţire cu localităţi din Maramureş, a dat roade, în anii 2004 şi 2005 mai multe localităţi din judeţ semnând acorduri de înfrăţire:  Baia Sprie, Bistra, Botiza, Dumbrăviţa etc. Colaborarea cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-a concretizat în vizite de lucru, participarea la conferinţe, schimburi de experienţă şi numeroase întâlniri pentru a pune la punct realizarea unui proiect deosebit de important pentru judeţele noastre, proiect iniţiat în mandatul trecut „Drumul expres Baia Mare –Vaja”.

 Vizite și schimburi de experiență

 

23-24 aprilie 2008. S-a desfăşurat în Baia Mare Conferinţa cu tema „Dezvoltarea legăturilor de transport în spaţiul Marea Baltică - Marea Neagră”, organizată de Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare Regională KIUT – Záhony judeţul Szabolcs-Szatmar- Bereg , ITD Hungary – Budapesta cu sprijinul Comisiei Economice a Parlamentului Ungariei,: Cu această ocazie s-a dezbătut subiectiul drumului expres Baia Mare – Vaja. S-a vizat includerea lui într-un traseu care să lege Marea Baltică de Marea Neagră pornind de la Kaunas (Lituania) până la Odessa (Ucraina) şi trecând prin următoarele ţări : Lituania - Polonia – Slovacia – Ungaria – România – Moldova – Ucraina.

 

28 noiembrie 2007, participarea unei delegaţii compuse din Kosma Peter – vicepreşedinte şi Monusne Dicso Zsuzsanna – consilier judeţean şi coordonator Direcţia pentru protecţia copilului pentru discuţii cu privire la proiectarea relaţiei de colaborare şi înfrăţire dintre cele două judeţe şi la nivel instituţional (cu precădere şcoli şi instituţii angrenate în fenomenul protecţiei copilului) prin organizarea de schimburi de experienţă, tabere şcolare etc.

28-30 septembrie 2007. O delegaț condusă de dl Kosma Pete,r vicepreşedinte al Adunării Generale a judeţului Szabolcs-Szatmar-Bereg, a participat la Sărbătoarea Castanelor din Baia Mare.

19-30 martie 2007, Nyiregyhaza.  Conferinţa „Dezvoltarea cooperării în domeniul transportului în zonele Mării Baltice şi Mării Neagre”, la care a participat o delegaţie condusă de dl. preşedinte Marinel Kovacs. Cu acest prilrj au avut loc întâlniri pentru a pune la punct realizarea unui proiect deosebit de important pentru infrastructura judeţelor noastre : „Drumul expres Baia Mare –Vaja”.

 

31 mai- 1 iunie 2006, Nyiregyhaza. S-a desfăşurat un schimb de experienţă cu privire la modificările întreprinse-  în urma aderării Ungariei la Uniunea Europeană - în domeniile: administraţie publică, protecţia mediului, turism, agricultură şi gestionarea fondurilor structurale. Delegaţia din Maramureş, condusă de dl vicepreşedinte Pamfil Bercean a inclus consilieri judeţeni, primari şi reprezentanţi ai unor instituţii.

31 martie - 1 aprilie 2006, Conferinţă internaţională cu privire la reţele de transport europene, la care a participat dl Kovacs Marinel ocazie cu care s-a prezentat şi proiectul „Drum expres Baia Mare –Vaja, şi posibilitatea de a se continua până la Odessa.

3-4 februarie 2006, Nyiregyhaza. A avut loc şedinţa comună a consiliilor judeţene din judeţele înfrăţite Szabolcs-Szatmar-Bereg. Delegaţia din România, condusă de dl. Marko Bela – prim vice-premier al Guvernului României, a inclus preşedinţi ai consiliilor judeţene Satu Mare, Harghita, Covasna, Mureş şi Maramureş. Judeţul nostru a fost reprezentat de dl preşedinte Marinel Kovacs. Tema întâlnirii a fost „Rolul şi posibilitatea judeţului Szabolcs-Szatmar-Bereg în sprijinirea judeţelor înfrăţite prin schimburi de experienţă şi idei în procesul lor de aderare la Uniunea Europeană”. S-au discutat şi proiecte comune prioritare cum ar fi Drumul expres Vaja - Satu Mare- Baia Mare.

 

7 octombrie 2005. Dl. vicepreşedinte Pamfil Berceanu a participat la Nyiregyhaza la o întâlnire cu autorităţile locale din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg pentru a discuta etapele realizării proiectului „Drum expres Baia Mare –Vaja"

19-20 octombrie 2004, participarea unei delegaţii din Maramureş condusă de dl preşedinte Marinel Kovacs la un schimb de experienţă transfrontalier în domeniul protecţiei mediului la Nyiregyhaza

Datorită schimbărilor legislative privind structura si competenţele autorităţilor locale şi judeţene din Ungaria, legăturile de colaborare la nivelul autorităţilor publice din cele două judeţe au stagnat în ultimul timp, colaborarea derulându-se în prezent doar în cadrul unor proiecte de colaborare transfrontaliere, finanţate prin Programul ENPI HU-SK-RO-UA cu una dintre cele mai active organizaţii din acest domeniu din judeţul cu Szabolcs-Szatmar- Bereg: Asociaţia de Dezvoltare Regională KIUT – Záhony.


Proiecte de colaborare

 

  • CBC Parliament – Parlamentul colaborării Transfrontaliere - realizarea instrumentelor de tehnologia comunicării şi informaţiilor pentru crearea unui forum in regiunea de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina.
  • European Exchange School- platformă de cooperare durabilă între instituţii educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de management Energetic AMEMM în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.