Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleColaborariRegiunea Buskerud Telemark Vestfold/judeţul Telemark (Norvegia)

Regiunea Buskerud Telemark Vestfold/judeţul Telemark (Norvegia)

 

Cel mai important rezultat al colaborării cu judeţul Telemark din Norvegia s-a materializat în elaborarea în parteneriat a proiectului „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”,  finanţat prin Mecansimul Financiar SEE.

Colaborarea în cadrul proiectului „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”, a constat și într-o vizită de studiu a reprezentanţilor judeţului Maramureş în Norvegia în octombrie 2011, dar şi participarea, în decembrie 2011, a unei delegaţii de 8 reprezentanţi ai judeţului Telemark la evenimentul de inaugurare a  proiectului finalizat.

 

Vizite și schimburi de experiență

 

Februarie 2009. A avut loc Festivalul Iernii de la Rauland, organizat de către Colegiul Universitar Telemark,la care au participat doi artişti instrumentişti din Maramureş. Cu acest prilej, în cadrul unor seminarii, schimburi de experienţă şi spectacole, folclorul maramureşean a fost prezentat studenţilor şi specialiştilor etnografi norvegieni.

 

Iunie 2008. S-a depus spre finanţare proiectul „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor Baia Mare”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Telemark, Universitatea Telemark şi Muzeul Vest Telemark, în cadrul Mecanismului Financiar SEE prin care Norvegia, Liechtenstein şi Islanda sprijină noile ţări aderate la UE.

8-10 mai 2008. Vizita oficială a doamnei Gunn Marit Helgesen- preşedinta judeţului Telemark în Maramureş , însoţită de un expert în domeniul energiilor regenerabile. Pe tema geo-parcurilor şi al energiei regenerabile  au avut loc două întâlniri de lucru cu factori interesaţi din judeţul Maramureş, discutăndu-se despre viitoare posibilităţi de colaborare în aceste domenii.

8-15 februarie 2008. La invitaţia Universităţii din Telemark şi a Muzeului West Telemark, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, ai Universităţii de Nord Baia Mare şi Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei au vizitat judeţul Telemark pentru a pune bazele unui proiect comun de promovare a tradiţiilor.

 

18-24 iunie 2007, Baia Mare. În cadrul proiectului „Reţea de tradiţii Maramureş- România, regiunea BTV- Norvegia” o delegaţie de specialişti norvegieni din domeniul etnografiei, meşteşugurilor şi folclorului a vizitat Maramureşul şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Muzeelor de etnografie din Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, a Secţiei de etnografie dela Universitatea de Nord  șI cu meşteri populari.

 

15-21 mai 2006. La invitaţia regiunii Buskerud Telemark Vestfold, o delegaţie din Maramureş, condusă de dl. preşedinte Marinel Kovacs, a efectuat o vizită de studiu în Norvegia. Din program: vizitarea unor mine transformate în muzee, a unor biserici şi case tradiţionale din lemn, întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, asociaţii turistice şi experţi în dezvoltare inovativă. De asemenea, la Ambasada României la Oslo a avut loc o întâlnire cu dna Anamaria Almăşan însărcinat cu afaceri a.i. S-au pus bazele unei colaborări viitoare în mai multe domenii și a fost iniţiat proiectul „Reţea de tradiţii Maramureş- România, regiunea BTV- Norvegia”