Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleColaborariRegiunea Ivano Frankivsk (Ucraina)

Regiunea Ivano Frankivsk (Ucraina)

 

Oficiali din Ivano-Frankivsk, în frunte cu Ivanytki Roman Yaroslavovyci, viceguvernator pe probleme umanitare şi sociale, şi dr. Melnyk Roman Mychailovyci, director al Departamentului pentru Sănătate al regiunii Ivano-Franskivsk au vizitat judeţul Maramureş în 19 iulie 2013 într-un schimb de experienţă pe teme sanitare, în special legate de servicii integrate de urgenţă de tip UPU-SMURD. S-a discutat posibilitatea colaborării dintre cele două regiuni în acest domeniu, partenerii ucraineni fiind intersaţi să înfiinţeze un astfel de serviciu în Ivano Frankivsk.

A fost răspunsul la vizita pe care o delegație maramureșeană a efectuat-o în Ucraina cu o lună mai devreme.

 

11 - 12 iunie 2013. O delegaţie din Maramureş compusă din dl. Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului judeţean de Urgenţă „dr. Constantin Opriş” Baia Mare, dr. Rareş Pop, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş şi Viorel Deghid, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş.au vizitat regiunea Ivano Frankisvk şi au participat la un schimb de experienţă în domeniul săănătăţii. Cu această ocazie ocazie a fost reînnoit protocolul dintre autorităţile celor două regiuni în ceea ce priveşte co. laborarea pe palierul sistemului de sănătate public.

 

30-31 iulie 2010.O delegaţie din Ivano Frankivsk, condusă de dl. guvernator Mychailo Vychyvaniuk, a efectuat o vizită oficială în Maramureş. Cu această ocazie, în 30.07.2010 s-a semnat Protocolul de completare a Acordului de colaborare dintre Maramureş şi Ivano Frankivsk, care a fost încheiat în 29.03.2008.

Aprilie 2010. A avut loc vizita oficială a delegaţiei Consiliului Judeţean Maramureş în Ivano Frankivsk, la invitaţia domnului guvernator Myhailo Vyshivaniuk. Cu această ocazie s-au discutat activităţile concrete de cooperare pentru acest an şi s-a agreat semnarea unui protocol de completare a acordului de cooperare semnat între cele două regiuni în anul 2008.

 

25 iunie 2008. A avut loc o întrevedere între Ambasadorul Ucrainei în România Markiyan Kulyk şi preşedintele Consiliului judeţean Maramureş, Mircea Man. În cadrul acestei întâlniri, dl. preşedinte Mircea Man a dat asigurări că atât primarii din localităţile din Maramureşul Istoric, cât şi Consiliul Judeţean Maramureş au o preocupare reală şi activă, pentru a încerca să deschidă noi porţi de trecere între România şi Ucraina.Colaborarea transfrontalieră pentru Ucraina este o prioritate. Partea ucraineană consideră că numărul de puncte de trecere a frontierei ar trebui mărit, infrastructura ar trebui lărgită, iar statutul lor să fie mult mai înalt” – a precizat ambasadorul Ucrainei.

27- 29 martie 2008. Vizita oficială în Ivano Frankivsk a unei delegaţii a Consiliului Judeţean Maramureş, condusă de dl preşedinte Marinel Kovacs. Cu această ocazie a fost semnat acordul de colaborare dintre judeţul Maramureş şi regiunea Ivano-Frankivsk Membrii delegaţiei au participat la întâlnirea de evaluare a proiectului „Crearea de reţele transfrontaliere pentru dezvoltarea şi promovarea turismului între regiunea Ivano Frankisvk şi judeţul Maramureş şi a vizitat Centrul de resurse româno - ucrainean de promovare a turismului tranfrontalier.

 

17 iunie 2005. Vizita d-lui Pavlo Andrusyak, şeful Departamentului de Integrare Europeana, Relaţii Externe si Turism din cadrul Administraţiei de Stat Ivano Frankivsk

 

Participări la manifestări internaţionale organizate de regiunile înfrăţite 

 

1- 6 august 2011. Participarea la proiectul European Exchange School - platformă de cooperare durabilăîntre instituţii educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de management Enregetic AMEMM în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Au avut loc  întâlniri cu partenerii şi participarea la Tabăra pe teme de energie, organizată la Cavnic.

25 februarie 2011. O delegaţie a regiunii Ivano Frankivsk a participat la sărbătorirea Zilei Protecţiie Civile din România împreună cu reprezentanţi ai regiunii Transcarpatia - Ucraina şi Szabolcs Szatmar Bereg –Ungaria.

2011. În cursul anului 2011 au fost organizate schimburi de experiență în domeniul sanitar, la care au paricipat medici și asistente din Maramureș și Ivano Frankivsk, precum și competiții sportive, cu sprijinul Direcțiilor de Tineret și Sport din cele două regiuni.

 

27- 29 martie 2008. Vizita oficială în Ivano Frankivsk a unei delegaţii a Consiliului Judeţean Maramureş, condusă de dl preşedinte Marinel Kovacs. Cu această ocazie a fost semnat acordul de colaborare dintre judeţul Maramureş şi regiunea Ivano-Frankivsk Membrii delegaţiei au participat la întâlnirea de evaluare a proiectului „Crearea de reţele transfrontaliere pentru dezvoltarea şi promovarea turismului între regiunea Ivano Frankisvk şi judeţul Maramureş şi a vizitat Centrul de resurse româno - ucrainean de promovare a turismului tranfrontalier.

 

12-15 ianuarie 2006. Participarea domnilor vicepreşedinţi Bercean Pamfil şi Marinescu Emil la Forumul economic al regiunii Ivano Frankivsk, ocazie cu care s-a semnat şi Declaraţia de intenţie privind punerea bazelor unei colaborări durabile între Maramureş şi Ivano Frankivsk.

 


Promovarea şi implementarea următoarelor proiecte Phare CBC în parteneriat cu instituţii şi organizaţii din Ivano –Frankivsk:

 

  • NEURON – Reţea de integrare, coordonare şi monitorizare a strategiilor de dezvoltare locală din regiunea de graniţă Maramureş-Zakarpatia-Ivano Frankivsk;
  • Turism Transcarpatic - Reţea pentru promovarea turismului în judeţul Maramureş, regiunile Zakarpatia şi Ivano Frankivsk;
  • GRANITA MM – Dezvoltarea şi managementul infrastructurii de frontieră care are ca obiectiv general creşterea gradului de accesibilitate în zona transfrontalieră prin dezvoltarea şi managementul infrastructurii de graniţă din regiunea Maramureş-Zakarpatia;
  • MAGIC Instrumente de comunicare şi management în domeniul dezvoltării socio – economice în regiunea de graniţă;
  • ECOTUR – Turism în zona transcarpatică;
  • AQUA ROUA - Un mediu curat în bazinul Tisa Superioară.

         
De asemenea Consiliul Judeţean Maramureş a participat ca partener în proiecte promovate în cadrul Programului Phare CBC de Universitatea de Nord Baia Mare, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş şi Asociaţia Ecologistă Maramureş, derulând activităţi comune, vizite şi work-shopuri.Proiecte finanţate prin Programul de colaborare transfrontalieră ENPI HU-SK- RO-UA 

 

  • CBC Parliament – Parlamentul colaborării Transfrontaliere- realizarea instrumentelor de tehnologia comunicării şi informaţiilor pentru crearea unui forum in regiunea de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina.
  • European Exchange School- platformă de cooperare durabilă între instituţii educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de management Energetic AMEMM în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.
  • Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră
  • RoUaSoil: zona transfrontalieră România-Ucraina -Managementul siturilor contaminate cu produse petroliere, proiect implementat de Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.