Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleColaborariRegiunea Transcarpatia (Ucraina)

Regiunea Transcarpatia (Ucraina)

 

O delegaţie a regiunii Transcarpatia a participat în 25 februarie 2011 la sărbătorirea Zilei Protecţiie Civile din România împreună cu reprezentanţi ai regiunii Ivano Frankivsk - Ucraina și Szabolcs Szatmar Bereg –Ungaria.

Cu ocazia inaugurării Centrului de vizitare din Crasna Viseului, realizat în cadrul proiectului Ecotur, în luna mai 2010 a fost invitată în Maramureș o delegaţie condusă de domnul director Volodymyr Chipak (Managementul Apelor din Zakarpatia, Ujgorod, Ucraina) şi de domnul director Fedir Hamor - Rezervaţiei Biosferei Carpatica Rahiv, Ucraina, în cadrul unei vizite de studiu cu scopul de a cunoaşte specificul ariilor protejate din Maramureș. 

 

 

Octombrie 2008. În cadrul unei reuniuni organizate în cadrul Euroregiunii Carpatice a avut loc întâlnirea dintre conducerile Consiliului Judeţean Maramureş şi Administraţiei Regionale de Stat Transcarpatia, ocazie cu care s-au discutat oportunităţi de colaborare, proiecte în parteneriat şi s-a lansat invitaţia d-lui președinte Oleg Havasi şi reprezentanţilor regiunii Transcarpatia de a vizita Maramureşul, la începutul anului 2009.

25 iunie 2008. A avut loc o întrevedere între Ambasadorul Ucrainei în România Markiyan Kulyk şi preşedintele Consiliului judeţean Maramureş, Mircea Man. Este prima vizită de acest gen pe care ambasadorul o efectuează în afara Bucureştiului, de la numirea sa în funcţie. În cadrul acestei întâlniri, dl. preşedinte Mircea Man a dat asigurări că atât primarii din localităţile din Maramureşul Istoric, cât şi Consiliul judeţean Maramureş au o preocupare reală şi activă, pentru a încerca să deschidă noi porţi de trecere între România şi Ucraina.„Colaborarea transfrontalieră pentru Ucraina este o prioritate. Partea ucraineană consideră că numărul de puncte de trecere a frontierei ar trebui mărit, infrastructura ar trebui lărgită, iar statutul lor să fie mult mai înalt”, a precizat ambasadorul.

 

18-19 decembrie 2007. A avut loc vizita în Maramureş a guvernatorului regiunii Transcarpatia dl. Oleg Havasi cu această ocazie semnându-se Declaraţia de intenţie de colaborare dintre cele două regiuni. Un punct distinct al vizitei a fost întâlnirea cu profesorii şi elevii de la liceul ucrainean Taras Sevcenko din Sighetu Marmaţiei care au primit o donaţie de carte din partea oaspeţilor ucraineni. De asemenea s-a analizat posibilitatea deschiderii unui nou pod care să permită traficul greu în apropiere de Sighetu Marmaţiei.

 

19 iulie 2006. Vizita Guvernatorului Administraţiei Regiunii Transcarpatia, ocazie cu care s-au definitivat aspecte legate de deschiderea punctului de frontieră comun Sighetu Marmaţiei – Solotvino.

 

30-31 mai 2005. Vizita unei delegaţii conduse de domnul Viktor Baloga, preşedintele Administraţiei de Stat al regiunii Transcarpatia.

 


Participări la manifestări internaţionale organizate de regiunile înfrăţite

 

2009. Semnarea în cursul anului 2009  a Acordului de colaborare între Consiliul Judeţean Maramureş, Televiziunea Regională Axa TV Baia Mare şi Compania de Stat de Televiziune şi Radiodifuziune Transcarpatia Ujgorod.

Mai 2009, Slatina, raionul Teaciv. Festivalul regional al creaţiei populare româneşti, aflat la a 19 ediţie. Maramureşul a fost reprezentat de Ansamblul Naţional Folcloric Transilvania.

 

25-27 noiembrie 2007, Solocin, regiunea Transcarpatia. Festivalul internaţional de programe TV şi radio pentru minorităţi, la care a participat o delegaţie condusă de dl vicepreşedinte Pamfil Bercean

29 septembrie 2007, Solotvino, regiunea Transcarpatia. „Ziua bunei vecinătăţi Româno - Ucraineană”, la care a participat o delegaţie condusă de dl preşedinte Marinel Kovacs

13-15 septembrie 2007, Uzhgorod, regiunea Transcarpatia. Târg şi expoziţie de turism, din partea Consiliului Judeţean Maramureş participând o delegaţie condusă de dl. vicepreşedinte Pamfil Bercean.

 

27-28 mai 2006. Participarea dlui Bercean Pamfil la Mukacevo - Transcarpatia la acţiunea intitulată “Ziua Europei 2006 “ ce a avut ca scop promovarea turistică a diferitelor regiuni din Europa, judeţul Maramureş beneficiind de stand de prezentare unde s-a promovat potenţialul său turistic şi la un Festival folcloric al comunităţilor româneşti care s-a desfăşurat în localitatea Strâmtura ( Transcarpatia).

 

27-30 mai 2005. Participarea unei delegaţii condusă de dl. Marinescu Emil la Zilele Informaţionale ale Europei la Uzhgorod, Transcarpatia.

 

29-30 septembrie 2004. Lansarea oficială a Programului CBC Ucraina-România la Mukacevo, Transcarpatia

 

Participare la implementarea următoarelor proiecte:

 

a) Proiecte finantate prin Programul Phare CBC

 

 • NEURON – Reţea de integrare, coordonare şi monitorizare a strategiilor de dezvoltare locală din regiunea de graniţă Maramureş-Zakarpatia-Ivano Frankivsk ,
 • Turism Transcarpatic - Reţea pentru promovarea turismului în judeţul Maramureş, regiunile Zakarpatia şi Ivano Frankivsk;
 • GRANITA MM – Dezvoltarea şi managementul infrastructurii de frontieră care are ca obiectiv general creşterea gradului de accesibilitate în zona transfrontalieră prin dezvoltarea şi managementul infrastructurii de graniţă din regiunea Maramureş-Zakarpatia;
 • MAGIC Instrumente de comunicare şi management în domeniul dezvoltării socio – economice în regiunea de graniţă;
 • ECOTUR – Turism în zona transcarpatică, amenajare centre de vizitare a Parcului natural Munţii Maramureşului
 • Caravana folclorului româno-ucrainean.
 • Participarea prin Directia de Dezvoltare Regională la implementarea proiectului „Îmbunătăţirea protecţiei împotriva inundaţiilor şi calitatea mediului în zona de graniţa România-Ucraina pe râul Tisa”, derulat de către Administraţia de Management al Apelor Zakarpatia în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, proiect finanţat prin Programul TACIS CBC.

 

De asemenea, Consiliul Judeţean Maramureş a participat ca partener în proiecte derulate în cadrul Programului Phare CBC de Universitatea de Nord Baia Mare, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş şi Asociaţia Ecologistă Maramureş, derulând activităţi comune, vizite şi work-shopuri.

 

b) Proiecte finanţate prin Programul de colaborare transfrontalieră ENPI HU-SK- RO-UA

 • CBC Parliament – Parlamentul colaborării Transfrontaliere- realizarea instrumentelor de tehnologia comunicării şi informaţiilor pentru crearea unui forum în regiunea de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina.
 • European Exchange School- platformă de cooperare durabilă între instituţii educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de management Energetic AMEMM în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.
 • Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră
 • Centrul Demonstrativ de Educatie în domeniul Energiei Centrul EDED, proiect implementat în parteneriat cu Agenţia de management Energetic AMEMM
 • pl@NETour – Crearea unui produs de turism ştiinţific şi a infrastructurii pentru o reţea transfrontalieră de turism ştiinţific în Maramureş şi Transcarpatia.