Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleReprezentareAnsamblul Regiunilor Europene

Ansamblul Regiunilor Europene

24 Iulie 2014

Începând cu anul 1997, judeţul Maramureș este membru activ al organizaţiei Ansamblul Regiunilor Europene (ARE), care reunește peste 300 de regiuni din ţări ale vechiului continent. Cea mai mare acţiune anuală derulată de această organizație este Şcoala de vară ARE care, în anul 2006, a fost găzduită de Maramureş. Începând din acel an, judeţul nostru a devenit membru în Comitetul de organizare a Școlii de vară ARE. Consiliul Judeţean Maramureș a participat la mai multe proiecte derulate de ARE, cel mai important fiind proiectul CENTURIO, finanţat prin Programul INTERREG III C,lacare Maramureșul a primit o diplomă pentru cea mai reușită campanie de promovare a proiectului.

 

Însă cel mai important rezultat e reprezentat de oportunitatea de a colabora cu alte regiuni europene și de a identifica posibile teme de interes pentru viitoare proiecte. Astfel, plecând de la parteneriatele stabilite în cadrul proiectului CENTURIO, Consiliul Judeţean Maramureș a participat la promovarea şi implementarea următoarelor proiecte finanţate prin Programul INTERREG IV C: MINI EUROPE, MORE4NRG, CLIMACT (proiecte finalizate) și SMART EUROPE și Regions4Green Growth, care sunt în prezent în curs de implementare.

 

Participări la activitățile ARE

 

 • 19-24 august 2013, Nyköpind-Sörmland (Suedia). Şcoala de vară ARE cu tema „Creștere verde - regiunile spre utilizarea eficientă a resurselor naturale din Europa”. Maramureșul a fost membru în comitetul de organizare.
 • 16-18 mai 2013, Paris (Franța). Summitul Ansamblului Regiunilor Europene (ARE), la care a participat şi o delegaţie a Consiliului Judeţean Maramureş, condusă de preşedintele Zamfir Ciceu. Cu acest prilej, Marian Vasile (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş), a fost ales preşedintele Comisiei Economice de Dezvoltare ARE.
 • 25-27 aprilie 2013, Dnipropetrovsk (Ucraina). Ședinţa Comitetului 3 ARE și Conferinţa privind cooperarea interregională și parteneriate cu Estul Europei
 • 22-27 august 2011, Almere Flevoland (Olanda). Şcoala de vară ARE, Maramureșul fiind membru în Comitetul de organizare.
 • August 2010, St. Gallen (Elveţia). Şcoala de vară ARE cu tema ”Mobilitate”. În calitate de co-organizator, Maramureșul a condus - prin Mihai Pătrașcu, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare - un seminar de lucru cu tema Aeroporturi Regionale.
 • Mai 2010, Barcelona (Spania). Întâlnirea Comitetului 2 al ARE pentru politici sociale, publice și de sănătate.
 • August 2009, Valencia (Spania). Şcoala de vară ARE cu tema „Apa - Angajament pentru viitorul nostru”. În calitate de co-organizator, Maramureşul a avut o prezentare în cadrul atelierului de lucru Managementul apei cu tema „Apa şi apa de foc în Maramureş – tradiţii şi provocări”. 27-28 octombrie 2008, Linz (Austria). Sesiunile plenare ale ale Comisiei 1 de Economie şi Dezvoltare Regională
 • 18-19 septembrie 2008, Valencia (Spania). Sesiunile plenare ale Comisiei 2 de Politici Sociale şi Sănătate Publică
 • 10-11 septembrie 2008, Saint Polten (Austria). Sesiunile plenare ale Comisiei 3 Cultură, Educaţie şi Cooperare Interregională
 • August 2008, Jamtland (Suedia). Şcoala de vară ARE. În calitate de co-organizator, Maramureşul a avut două prezentări, în cadrul a două ateliere de lucru, ocazie cu care s-a promovat imaginea judeţului şi s-a prezentat experienţa în domeniul IMM-urilor şi al educaţiei antreprenoriale.
 • 2006. Maramureșul a găzduit Școala de vară ARE.