Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleReprezentareEuroregiunea Carpatică

Euroregiunea Carpatică

24 Iulie 2014

Euroregiunea Carpatică este o asociaţie interregională creată în 1993. Ea cuprinde regiuni din zonele de frontieră a cinci ţări - Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina şi România -, cu o populaţie de peste 14,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 145 kmp. România este reprezentată de judeţele Satu Mare, Sălaj, Botoşani, Harghita şi Maramureş, Secretariatul Parţii Române a Euroregiunii Carpatice fiind în Maramureş.

 

În perioada 2002-2004 preşedinţia Euroregiunii a fost deţinută de România, prin Pamfil Bercean – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş din acea perioadă.

 

 

Proiecte în cadrul acestei organizaţii la care judeţul Maramureş a participat:

 

  • „Politici de prevenire a inundaţiilor” (FLAPP) – cu Irlanda de Nord şi Marea Britanie;
  • „Logo East” în domeniul apelor şi administraţiei (Haga, Olanda);
  • „Interactive Forum of Experts on Transportation in the Carpathian Euroregion”;
  • „Co-operation along the EU’s Eastern External Border Regions in the Carpathian Euroregion”.

 

Acţiunile desfăşurate în cadrul Euroregiunii Carpatice au vizat și alte planuri: economic, şi turistic, cultural-educaţional, protecţia mediului.

 

  • Iulie 2009, Trzcinica (Polonia). A 6-a ediţie a Festivalului Carpatic Internaţional de Folclor. Maramureşul a fost reprezentat de Grupul „Cununa Chioarului” din Satulung și a obținut o mențiune în acest festival- concurs.
  • 2009. “Proclamarea anului 2009 – anul Munţilor Carpaţi” ; Rută turistică Euroregiunea Carpatică”; organizarea unui festival anual „care să înglobeze activităţi cultural-artisitice din teritoriile arondate Euroregiunii Carpatice”.
  • 30-31.10.2008, Ujgorod (Ucraina). A 38-a întâlnire a Consiliului Euroregiunii Carpatice. Printre temele dezbătute : „Situaţia ecologică în regiunea Carpatică, consecinţele sociale şi metode de îmbunătăţire”,
  • Mai 2004. Maramureșul a găzduit Festivalul „Zilele Culturii în Euroregiunea Carpatică”.