Sunteți aici: Agenda președinteluiMesaje


Românii sărbătoresc astăzi, 29 iulie, Ziua Imnului Național, simbol al poporului român. Deşteaptă-te, române” este, începând din 1990, Imnul Naţional al României, iar versurile reprezintă o trainică legătură cu trecutul și cu valorile noastre naționale. Inimile ni se încarcă, astăzi, cu sentimente de patriotism, iar gândul ne duce în urmă, la Revoluția din 1848, atunci când versurile scrise de Andrei Mureșanu au răsunat pentru întâia oară în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Data de 24 iulie a fost desemnată Ziua Poliţiei de Frontieră Române, această zi fiind legată de unirea celor două structuri grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 24 iulie 1864. Începând din mai 2008, Dreptcredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt a fost consfinţit ca protector spiritual al Poliţiei de Frontieră Române.

Data de 26 iunie a fost desemnată, încă din anul 1998, Ziua Drapelului, iar astăzi sărbătorim unul dintre cele mai puternice simboluri naționale – steagul României. Retrăim, acum, jertfa înaintașilor noștri care și-au vărsat sângele pe câmpurile de luptă, ale celor care prin vitejia și sacrificiul lor suprem au contribuit la independența și unitatea poporului român. Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei revoluţiei de la 1848, când Guvernul provizoriu de la Bucureşti a promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional.

Astăzi, o zi cu mare însemnătate pentru creștini, îi omagiem pe eroii neamului, îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă și în lagărele războiului pentru ca noi să fim un popor liber.

Celebrăm, astăzi, o zi istorică în istoria României, o zi cu o importanţă deosebită în istoria Europei şi a lumii. Ziua de 9 mai 1877 a reprezentat dezideratul de secole al românilor, acela de a obţine independenţa statului nostru faţă de marile puteri. La distanţă de 140 de ani, ziua de 9 mai a rămas în istoria poporului român ca ”Ziua Independenţei de Stat a României”, zi în care rememorăm actele de vitejie ale înaintaşilor noştri, sacrificiul plătit cu viaţa pe câmpul de luptă de către cei care şi-au vărsat sângele în Războiul de Independenţă şi cărora, astăzi, le aducem un pios omagiu.

O presă liberă este un garant al democrației, iar astăzi, de Ziua Mondială a Presei Libere, doresc să transmit cele mai sincere aprecieri tuturor jurnaliștilor maramureșeni și nu numai, pentru calitatea articolelor, a reportajelor sau emisiunilor pe care le coordonează, pentru întreaga muncă de documentare pe care o depun pentru ca, la final, cel informat corect să fie cetățeanul.

Sărbătoarea Paștelui, cea mai importantă sărbătoare creștină, să ne apropie de taina Învierii Domnului, iar în inimile noastre să coboare pacea și împlinirea sufletească. Lumina Sfântă să ne lumineze sufletele, să ne dorim cu toții să fim mai buni și mai aproape de semenii noștri, să dăruim iubire și înțelegere.

În 7 aprilie, în Maramureş şi în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii. În subordinea Consiliului Judeţean Maramureş se află două spitale de elită, Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. Ambele unităţi medicale sunt recunoscute şi apreciate la nivel naţional pentru managementul de calitate, pentru profesionalismul întregului aparat medical şi sanitar, pentru investiţiile implementate şi succesele înregistrate în sistemul de sănătate.

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, sărbătorită an de an, în 3 aprilie, îmi face o plăcere deosebită să vă transmit cele mai sincere felicitări şi succese nenumărate în nobila misiune pe care o aveţi, aceea de a proteja viaţa şi bunurile maramureşenilor. La aniversarea a 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, îmi reafirm sprijinul şi susţinerea necondiţionată pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş şi pentru fiecare reprezentant al acestei instituţii, asigurându-vă de întreaga mea disponibilitate şi colaborare.

Ziua Poliţiei Române, sărbătorită an de an, în 25 martie, este strâns legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri. Astăzi, de Ziua Poliției Române, transmit întregul meu respect și apreciere pentru nobila haină de polițist, pentru dumneavoastră, toți cei care reprezentanți garantul legii și asigurați protecția cetățenilor județului Maramureș.