Sunteți aici: Agenda președinteluiMesajeMesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, cu ocazia Zilei Drapelului

Mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, cu ocazia Zilei Drapelului

26 Iunie 2017
Data de 26 iunie a fost desemnată, încă din anul 1998, Ziua Drapelului, iar astăzi sărbătorim unul dintre cele mai puternice simboluri naționale – steagul României. Retrăim, acum, jertfa înaintașilor noștri care și-au vărsat sângele pe câmpurile de luptă, ale celor care prin vitejia și sacrificiul lor suprem au contribuit la independența și unitatea poporului român. Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei revoluţiei de la 1848, când Guvernul provizoriu de la Bucureşti a promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional.

Constituția României stabilește că Drapelul, alături de Ziua Naţională, de Imn, de sigiliul și de Stema ţării reprezintă însemne importante ale statului român. În cele trei culori ale drapelului tricolor – albastru, galben și roșu - se oglindesc idealurile naționale transmise peste generații. Ziua Drapelului este una dintre manifestările care definesc patriotismul poporului nostru și ne oferă prilejul de a-i cinsti pe eroii neamului, pe toți cei care și-au sacrificat viața pentru înfăptuirea statului român și pentru independența noastră. Drapelul României a fost arborat în victoriile repurtate de înaintașii noștri pe câmpurile de luptă, drapelul este cel în dreptul căruia, militarii români jură și astăzi credință gliei strămoșești.

Drapelul României se află la loc de cinste, în fața Parlamentului European, alături de steagurile statelor membre ale Uniunii Europene. Drapelul nostru dovedește faptul că România este membru cu drepturi depline al NATO și un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii.

Drapelul reprezintă mândria de a fi român, așa că astăzi voi spune, din adâncul sufletului: La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Tricolor!

Gabriel Zetea,
Președintele Consiliului Județean Maramureș