Sunteți aici: Agenda președinteluiMesajeMesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, ocazionat de tripla celebrare a Zilei de 9 Mai

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, ocazionat de tripla celebrare a Zilei de 9 Mai

09 Mai 2017
Celebrăm, astăzi, o zi istorică în istoria României, o zi cu o importanţă deosebită în istoria Europei şi a lumii. Ziua de 9 mai 1877 a reprezentat dezideratul de secole al românilor, acela de a obţine independenţa statului nostru faţă de marile puteri. La distanţă de 140 de ani, ziua de 9 mai a rămas în istoria poporului român ca ”Ziua Independenţei de Stat a României”, zi în care rememorăm actele de vitejie ale înaintaşilor noştri, sacrificiul plătit cu viaţa pe câmpul de luptă de către cei care şi-au vărsat sângele în Războiul de Independenţă şi cărora, astăzi, le aducem un pios omagiu.

9 mai 1945 a fost ziua în care al Doilea Război Mondial a luat sfârşit prin victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite. Au trecut 72 de ani de la încheierea unui război sângeros care a provocat moartea a zeci de milioane de soldaţi şi civili şi nenumărate pagube materiale. Este o zi în care îi comemorăm pe eroii neamului românesc, cei care prin sacrificiu şi dăruire au marcat, la fel ca predecesorii lor, cursul istoriei.

Cinci ani mai târziu, în 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman a propus Germaniei să pună bazele unei federaţii al cărei scop să fie menţinerea păcii şi solidarităţii umane. În 1980, Consiliul European de la Milano a propus ca data de 9 Mai să fie celebrată ca Ziua Europei, considerând că, în 9 mai 1950, a pornit construcţia Europei Unite. La acest acord care a fost încheiat în urmă cu 67 de ani între Franţa şi Germania au aderat, pe rând şi alte state europene. România a obţinut statutul de membru în urmă cu 10 ani, în ianuarie 2007, iar astăzi celebrăm şi apartenenţa noastră la marea familie europeană. De-a lungul acestui deceniu ne-am dovedit a fi un membru de încredere al Uniunii, un stat cu drepturi depline, în plină dezvoltare economică şi socială.

Ziua de 9 Mai îmi oferă prilejul ca, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, să transmit tuturor locuitorilor judeţului cele mai sincere urări de sănătate, bucurii, realizări şi împliniri profesionale. La mulţi ani!

Gabriel Zetea,
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş