Sunteți aici: Comunicate de presă


Ioan Lucian, preşedinte al Uniunii Naţionale a Patronatului Român din anul 2016 a început, în urmă cu un câteva luni, un turneu prin ţară, stabilind întâlniri cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, dar şi cu reprezentanţii conducerilor judeţene. Maramureş este cel de-al 25-lea judeţ vizitat, iar întâlnirea de lucru cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, dar şi cu prefectul Vasile Moldovan a avut loc în cabinetul şefului administraţiei judeţene.

În localizării şi confirmării focarului de Pesta porcină africană în judeţul Satu Mare, autorităţile solicită impunerea unor măsuri pentru controlul circulaţiei porcinelor.
Recent, la Săcălășeni au fost semnate două noi contracte pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, contracte finanțate de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE). O sumă de aproximativ 3 milioane de lei vine la Săcălășeni, aceste finanțări fiind doar o continuare a altor proiecte care au fost realizate de administrația locală pe PNDL1, prin proiecte depuse la Compania Națională de Investiții (CNI) sau prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediții a evenimentului „Crăciun în Maramureş” a avut loc sâmbătă, 23 decembrie 2017, la ora 11.00, la Muzeul Satului din Baia Mare. În organizarea Consiliului Judeţean Maramureş, a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, a Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, a Ansamblului Național Folcloric ”Transilvania”, coorganizator al acțiunii a fost Ministerul Turismului, iar gazdele care au primit vizitatorii și colindătorii au fost primăriile: Sighetu Marmației, Șomcuta Mare, Vișeu de Sus, Dragomirești și Remetea Chioarului.

Județul Maramureș reprezentat prin Consiliul Județean, inițiatorul proiectului ”Plan de revitalizare a satului Maramureșean”, a solicitat încheierea unui acord de parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Nord-Vest și 19 unități administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza județului Maramureș. Scopul major al proiectului a fost protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județul Maramureș. Obiectul acordului a fost de a organiza în parteneriat un concurs de arhitectură având ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari și cinci proiecte pentru case mici) în stil tradițional specific pentru Maramureșul istoric – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei. Proiectul a urmărit și realizarea unor modele de locuințe în stil tradițional pentru a fi puse la dispoziția persoanelor interesate și care să ofere posibilitatea ca noile construcții ce vor apărea în aceste zone să fie construite cu respect pentru sat, pentru tradiții și pentru natură.