Sunteți aici: Comunicate de presă9,468 milioane de lei acordate Maramureşului de către Guvern, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de furtună

9,468 milioane de lei acordate Maramureşului de către Guvern, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de furtună

În şedinţa de Guvern de joi, 21 septembrie, condusă de premierul Mihai Tudose, unul dintre principalele puncte aflate pe ordinea de zi a vizat acordarea de ajutoare financiare judeţelor afectate de furtuna care a lovit, duminică, vestul şi nord-vestul României. Miniştrii cabinetului Tudose întruniţi în şedinţă au aprobat alocarea a peste 29 de milioane de lei judeţelor Maramureş, Bihor, Arad, Timiş, Sălaj, Cluj, Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Caraş-Severin şi Alba. Prin aceeaşi Hotărâre de Guvern s-au alocat, suplimentar, 1,585 milioane lei la bugetul Ministerului Afacerilor Interne şi 170 de mii de lei la bugetul Ministerului Sănătăţii, iar bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu circa 4,458 milioane lei, sume ce vor fi folosite pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de furtună. Suma totală aprobată, astfel, de Guvernul României, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de furtuni a depăşit 36 de milioane de lei.

Judeţul Maramureş a primit cea mai mare sumă din cei 29,816 milioane de lei, respectiv 9,468 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizarea de reparaţii şi refaceri de grădiniţe, şcoli, muzee, unităţi spitaliceşti şi alte clădiri şi construcţii aparţinând administraţiilor locale. Din suma de 1,585 milioane lei alocată suplimentar Ministerului Afacerilor Interne, judeţul Maramureş va mai primi o suplimentare de 109.000 lei, bani ce vor fi folosiţi pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliţie, sedii ale inspectoratelor de poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă, ale jandarmeriei, secţii de poliţie, de pompieri, alte imobile şi mijloace tehnice aflate în administrarea acestora.

Gabriel Zetea: Este pentru prima dată când un Guvern înţelege cu adevărat definiţia cuvântului URGENȚĂ

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a dorit să mulţumească premierului Mihai Tudose, dar şi miniştrilor din Guvernul României pentru promtitudinea cu care au intervenit şi au oferit ajutor imediat judeţelor afectate de furtuna de duminică după-amiaza. ”În numele Maramureşului, vreau să mulţumesc Guvernului României şi primului-ministru, Mihai Tudose, pentru operativitatea cu care au alocat o sumă impresionantă judeţului nostru. Vorbim de aproape 9,5 milioane de lei ce vor fi direcţionaţi către autorităţile locale din Maramureş, care au în subordine instituţii publice afectate de furtuna violentă de duminică. Este pentru prima dată când un Guvern înţelege cu adevărat definiţia cuvântului URGENȚĂ şi alocă bani pentru refaceri şi reconstrucţii de clădiri acum, când avem nevoie, şi nu peste un an sau doi ani. Consiliul Judeţean Maramureş, municipiul Baia Mare, oraşele Seini, Șomcuta Mare, Ulmeni, Târgu Lăpuş, Baia Sprie şi Cavnic, dar şi comunele Copalnic Mănăştur, Rozavlea, Ocna Șugatag, Boiu Mare şi Băiuţ vor primi, zilele următoare, sume impresionante. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru ca şcolile, grădiniţele, dispensarele, căminele culturale, blocurile sociale, instituţiile de cultură şi primăriile să îşi poată relua activitatea în cel mai scurt timp şi în condiţii optime. Doresc să îi felicit, în mod special, pe prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan şi pe subprefectul Alexandru Cosma care, alături de lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Gheorghe Pop de Băseşti” şi primarii din judeţ au întocmit documentaţia necesară într-un timp atât de scurt. Un cuvânt în plus de laudă aduc primarilor care, în condiţii vitrege, în lipsa alimentării cu energie electrică a majorităţii primăriilor au reuşit să se pună cu adevărat în slujba cetăţenilor şi să transmită toate documentele solicitate. Evaluarea pagubelor continuă în Maramureş, pentru a putea cere noi tranşe de bani de la Guvern. Vor fi despăgubite atât instituţiile publice şi juridice, cât şi gospodăriile private ale maramureşenilor care au fost atât de afectate de vijelia de zilele trecute”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş