Sunteți aici: Comunicate de presăDREPT LA REPLICĂ - Proiectul "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord" nu presupune racordarea la reţeaua electrică a bisericilor monument UNESCO

DREPT LA REPLICĂ - Proiectul "Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord" nu presupune racordarea la reţeaua electrică a bisericilor monument UNESCO

Într-un material publicat în ediţia din 5 octombrie 2016 a ziarului electronic ziarmm.ro se precizează că două biserici monument UNESCO din Maramureş nu beneficiază de curent electric, „în ciuda faptului că au fost cuprinse într-un program de repunere în valoare a lăcaşurilor de cult”.

Afirmaţiile făcute în acest articol necesită câteva clarificări pentru a nu induce în rândul cititorilor percepţia că acest proiect a fost realizat defectuos:

  1. Respectarea unor minime norme de documentare jurnalistică necesită prezentarea poziţiei tuturor părţilor despre care se face vorbire în text. Ori, în material se aduc acuze Consiliului Judeţean Maramureş, proiectanţilor şi executanţilor, dar se prezintă doar poziţia preotului de la biserica din Călineşti Căieni, fără a se solicita şi punctul de vedere al celorlalte părţi implicate în proiect.
  2. Proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” vizează punerea în valoare a 16 biserici de lemn din Maramureş, prin construirea unui Centru de Informare Turistică în proximitatea fiecărei biserici, prin amenajarea parcărilor, reabilitarea gardurilor de împrejmuire şi a aleilor de acces, iluminat ornamental exterior.
  3. Proiectul nu vizează nici un fel de lucrări în interiorul bisericilor. Reflectoarele despre care vorbeşte preotul din Călineşti sunt destinate doar iluminării exterioare pe timp de noapte.
  4. Lucrările efectuate de firma executantă sunt exact cele prevăzute în proiect, nefiind posibilă abaterea sub nici o formă de la aceste prin efectuarea unor lucrări suplimentare.
  5. Realizarea unor branşamente la reţeaua de energie electrică în cadrul unei biserici monument UNESCO reprezintă o altă categorie de lucrări care exced proiectului realizat de Consiliul Judeţean Maramureş.

Manager proiect,
Claudia Maria Breban