Sunteți aici: Comunicate de presăNord Literar omagiază memoria academicianului Augustin Buzura

Nord Literar omagiază memoria academicianului Augustin Buzura

Numărul lunii iulie a revistei de cultură Nord Literar, apărută sub egida Consiliului Județean Maramureș și a Uniunii Scriitorilor din România, propune cititorilor o serie de creații culturale aparținând genului liric, dar și materiale care omagiază memoria academicianului Augustin Buzura, semnate de prof. Gheorghe Glodeanu, Ion Bălu și George Achim.

„Confesiunile unui poet tragic – Paul Celan” sunt transpuse în pagina de „Cronică Literară” de prof. Gheorghe Glodeanu. În cadrul rubricii „Vitrina”, Antoaneta Turda vorbește despre volumul „Tărâmuri sufletești” al lui Ioan Potop și distanța dintre „firescul și nefirescul vieții”. Tot aici găsim și drumul parcurs de „un poet ales în căutarea rădăcinilor veșniciei”, identificat de Cezarina Adamescu în volumul poetului Alensis de Nobilis, „Bețiile cosmice”. Despre debutul editorial al Danei Borcea, prin cartea „Pe genunchii luminii”, scrie Christian W. Schenk că „provoacă stări metaforice, de o trăire lirică, implicit sentimentală, și nu în cele din urmă, profund socială”. Menținând linia lirismului, Adrian Țion descrie „incantațiile poetului Dumitru Fănățeanu”.

În pagina de „Comentarii”, publicistul Săluc Horvat îl caracterizează pe istoricul literar Nicolae Scurtu ca fiind un „adunător de izvoare literare”, datorită contribuției aduse istoriei literare românești. Aplecându-se asupra volumului „Gheorghe Suciu și contemporanii săi” al lui Nicolae Scurtu, autorul materialului dezvăluie câteva aspecte legate de relația scriitorului cu academicianul Alexandru Surdu., prietenie confirmată de acesta prin „elogiul adus unei prietenii sincere și durabile” în „Mărturie de prieten”. În rubrica „Recenzie”, Delia Munteanu înșiră câteva „poeme de spus în șoaptă”, iar la „Interviu”, Daniela Sitar – Tăut intră „în dialog cu George Achim”.

Ediția lunii iulie a revistei de cultură îi aniversează pe octogenarul Gelu Ionescu, care în viziunea lui Gheorghe Pârja este „Copacul din câmpie” și pe poetul Dumitru Iuga, cunoscut sub pseudonimul Ion Bogdan. Dacă pagina de „Poezie”, cuprinde versuri ale lui Horea Cucerzan, senior al artei contemporane, în pagina cu „Interpretări”, Sonia Elvireanu face „o sinteză de istorie politică și literară”, iar Ovidiu Bufnilă dezvăluie o „Ipostază văluritoare” a Universului. La finalul revistei, Horia Bădescu traduce câteva poezii ale lui Wernr Lambersy și Max Alhau.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba culturii și literaturii române, acest număr este ilustrat cu fotografii ale prozatorului Augustin Buzura, iar colegiul de redacție a dedicat patru pagini memoriei marelui scriitor maramureșean.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș