Sunteți aici: ProiecteProiecte implementateDezvoltarea Durabilă a Regiunilor de Frontieră asigurată de o funcționare eficientă a Euroregiunii Carpatice

Dezvoltarea Durabilă a Regiunilor de Frontieră asigurată de o funcționare eficientă a Euroregiunii Carpatice

Parteneri: Uniunea Partea Română a Euroregiunii Carpatice, Asociaţia de Dezvoltare Regională pentru Euroregiunea Carpatică, Nyiregzhaza, Euroregiunea Carpatică Slovacia, Asociaţia Internaţională de Dezvoltare Regională Instituţională „IARDI” Uzhgorod, (Ucraina) și Centrul Comunitar „Business Initiatives” Ivano-Frankivsk (Ucraina).

 

Finanțare prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

 

Scopul proiectului este de a elabora un model de funcționare eficientă al Asociației Inter-regionale Euroregiunea Carpatică prin parteneriate durabile, printr-un flux informațional eficient între autorități, ONG-uri, experți și dezvoltarea inițiativelor la nivel transfrontalier.

 

Perioada de implementare. 22 de luni

 

Obiective principale:

 

  • Crearea unui Grup Internațional de Experți (GIE), care va fi responsabil pentru dezvoltarea unui model eficient pentru Euroregiunea Carpatică, iar mai târziu - de monitorizarae și evaluarea rezultatelor implementării proiectului și tuturor activităților ulterioare ale programelor operaționale.
  • Susținerea instituțională a activităților GIE de echipele naționale de sprijin în zonele partenere din Ungaria, România, Slovacia și Ucraina, care vor fi responsabile pentru colectarea de date pentru necesitățile GIE ; organizarea de întâlniri/workshop-uri/ conferințe finale ; pregătirea Conceptului şi a Ghidului practic pentru publicare ; distribuirea acestora  elaborarea și susținerea unui portal Web.
  • Sistematizarea celor mai bune practici existente în cooperarea transfrontalieră între zonele învecinate ale membrilor UE/Ucraina. Elaborarea de recomandări practice pentru diferite grupuri țintă interesate în cooperare transfrontalieră: autorități locale/regionale, întreprinderi locale, ONG-uri cu scopul de a îmbunătăți eficiența și eficacitatea legăturilor existente și apariția ulterioară de noi inițiative.
  • Elaborarea unui inventar al acordurilor de cooperare transfrontalieră încheiate de autoritățile locale/regionale din zonă și pregătirea de noi acorduri: o evaluare a conținutului acordurilor existente și modul în care acestea respectă normele și cerințele juridice naționale și cele europene. Organizarea de training-uri pentru cei implicați în cooperare transfrontalieră.