Sunteți aici: StructuraInstitutii si servicii subordonateInstitutii publiceCamera agricolaActivitate 2014

Activitate 2014

Conform programului de activitate aprobat de Consiliul Județean și avizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Camera Agricolă Județeană Maramureș a desfășurat în perioada ianuarie – mai 2014 o serie de acţiuni specifice.

 

Cursuri de calificare, formare și inițiere

Picture1

  • Cursuri de calificare a producătorilor agricoli, încheiate cu examen de absolvire, în următoarele meserii: apicultor (două serii); lucrător în creșterea animalelor; lucrător în cultura plantelor (două serii). Examenele au fost absolvite de 83 de persoane, care au primit Certificatul de calificare autorizat de Direcţia Muncii, recunoscut în țară și în străinătate. 
  • Cursul de formare formatori pe tema Eco-condiționalității (Bunele condiţii agricole şi de mediu - GAEC); Cerinţe legale în materie de gestionare (SMR); Cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor de protecţie a plantelor - Directiva Nitraţi, Plan local de acţiune nitraţi. 
  • Cursuri de inițiere a producătorilor agricoli pe tema Eco-condiționalitatea - Bunele condiții agricole și de mediu și promovarea măsurilor din viitorul PNDR 2014- 2020  Desfășurate în perioada februarie – mai 2014, la toate Centrele Agricole Teritoriale,, la aceste cursuri au participat 234 fermieri.

CAJ Maramures mai are în derulare două serii de cursuri de calificare în meseria de apicultor, la care participă 50 de cursanți. 

 

Festivalul Mangalița 

Picture2

În perioada 9-11 mai 2014, în Baia Mare, în parcarea unui hypermarket, a avut loc o nouă ediţie a Festivalului Mangaliţa. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș - Camera Agricolă Județeană și Primăria Recea. Aflat la cea de-a doua ediţie, evenimentul a reunit crescători de porci şi producători de produse de carne şi preparate din carne provenite din cele două rase promovate prin această manifestare: Mangaliţa şi Bazna.

 

În cadrul acestei manifestări s-a desfășurat și o sesiune de comunicări științifice pe teme de agricultură, la care au participat specialiști - inclusiv prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi - de la cele mai importante institute de cercetare din domeniul agricol și alimentar din Cluj, București, Târgu Mureș, Lovrin. S-au organizat concursuri gastronomice, degustări de produse tradiţionale şi o expoziţie,. Toate au avut ca temă principală redescoperirea şi promovarea produselor tradiţionale maramureşene rezultate din carnea de porc, rasa ,,Mangaliţa” precum şi a altor produse tradiţionale rezultate din lapte (brânză de vacă, oaie, capră), din fructe (dulceţuri, gemuri, marmeladă, magiun), a mierii de albine ecologice, precum şi produselor de artizanat realizate de meşterii populari din Maramureş. Au fost editate, multiplicate şi distribuite gratuit 300 pliante pentru ediția a II-a a Festivalului Mangalița și 300 de broșuri „Rasa de suine Mangalița – creștere și îngrășare”, autor: prof. univ. dr. Cornel Man.