Sunteți aici: TurismCimitirul Vesel din Săpânţa

Cimitirul Vesel din Săpânţa

 

 

Cimitirul Vesel din Săpânța este, probabil, obiectivul turistic maramureșean cel mai cunoscut în lume. E clasat pe primul loc în topul monumentelor funerare din Europa și pe al doilea din lume, după „Valea Regilor”. Cimitirul Vesel din Săpânța este un monument istoric clasat în grupa A - monument istoric de valoare naţională şi internaţională (Legea 422/2001 republicată, art. 8 alin. (1), litera a).

 

Cimitirul datează de la mijlocul anilor 1930 şi este creaţia artistului popular Stan Ion Pătraş - sculptor, pictor si poet popular. Creativitatea lui Pătraş a scos la iveală această monumentală şi renumită operă de artă. Mai bine de 50 de ani, artistul a creat sute de cruci din lemn, sculptate în stilul său caracteristic. Fiecare cruce are și o scurtă poezie, câteva rime simple, între 7 şi 17 versuri. După moartea lui Pătraș, în 1977, opera lui a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu. După moartea lui, în 1977, opera lui a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu. 

 

Materialul folosit pentru cruci este lemn de stejar care, după ce a fost tăiat şi uscat, este inscripţionat manual. În partea de sus a fiecărei cruci, există un basorelief cu o scenă din viaţa celui decedat. Scenele sunt simple şi am putea spune chiar naive în stil, dar aduc din trecut viaţa locuitorilor satului, prezentând un aspect relevant din existenţa fiecăruia. Ele prezintă femei torcând lână, ţesând covoare sau făcând pâine, bărbaţi care taie lemne sau ară pământul, păstori cu turmele, lucrători în lemn, lăutari şi multe alte ocupaţii. După ce crucea este sculptată, ea este pictată de obicei cu un fundal albastru, aşa numitul „albastru de Săpânţa“, al cărei secret i-a fost transmis lui Dumitru Pop Tincu de către Stan Ion Pătraș.  Scenele sunt pictate folosind culori vibrante: galben, roşu, alb şi verde. 

Nicio cruce nu e terminată fără o scurtă poezie, câteva rime simple, între 7 şi 17 versuri. Epitafurile sunt sincere, spontane şi scrise la persoana I, mesaje adresate de persoana decedată celor care trăiesc. Stilul este liric, dar satira se regăseşte frecvent. Fiecare poem conţine numele celui decedat, precum şi un aspect esenţial din viata acestuia.

 

Mai multe din această categorie: Mocăniţa de pe Valea Vaserului »