Sunteți aici: TurismTurism cu…. adrenalină

Turism cu…. adrenalină

 

 

Pe lângă formele tradiționale de turism – cultural, ecumenic, muzeal, monumental, legat de sărbători religioaede, tradiții, folclor sau gastronomie etc.-, Maramureșul oferă vaste posibilități pentru turismul dinamic sau de aventură. 

 

Rafting. Multe cursuri de apă din zona montană oferă condiţii bune pentru plutire cu obstacole şi turbulenţe. Cea mai multă adrenalină se poate obține în Cheile Lăpușului, dar și pe râul Săpânța, în zona localității care e mai cunoscută datorită Cimitirului Vesel.

 

Alpinism. Posibilitate de practicare a alpinismului se întîlnesc pe Creasta Munţilor Rodnei, Creasta Cocoşului, Cariera Limpedea din cartierul Ferneziu al Băii Mari.

 

Parapantism. Datorită curenților de aer favorabili, parapantismul se practică în zonele montane, mai ales pe Creasta Cocoşului şi Igniş, dar și în Cheile Lăpușului.

 

Schi. La distanțe mici de Baia Mare ( 17-40 km) se află pârtii cu diverse grade de dificultaet: de la cele pentru începători la cele ușoare (ambele variante întâlnite la Cavnic și în Stațiunea Izvoarele) până la cele de dificultate medie (Pârtia Moski de la Mogoșa, care are comunicație cu cea de la Șuior – ambele aflate la doar 17 km de Baia Mare). Pârtiile de la Șuior au tunuri de zăpadă și iluminat nocturn, iar schiorii se pot caza chiar lângă pârtie.

 

Drumeții. Multitudinea de trasee marcatesatisface îi satisface chiar și pe montaniarzii cei mai pretențioși.

 

Cicloturism. O reţea vastă şi densă de drumuri şi poteci de munte oferă multiple variante de parcurs pentru bicicliştii dornici de aventură şi de exersarea virtuozităţii.

 

Pescuit. O mulţime de iazuri piscicole şi heleştee - Ariniş, Firiza, Săcălăşeni etc. – îi așteaptă pe pescari. Iar râurile Lăpuş, Someş, Iza, Mara, Vişeu, etc., încă nepoluate, sunt bogate în peşte. De asemenea, o salbă de păstrăvării se găsesc pe cele mai importante râuri din zona montană: Lostriţa – Firiza, Blidari (Baia Mare), dar și la Săpânța.

 

Vânătoare. Datorită diversităţii faunei cinegetice, întregul județ poate fi considerat un mare parc de vânătoare. Se poate vâna mistreţ, ţap, vulpe, fazan și iepure. E bine de știut că vânătoarea de capre negre din Munții Rodnei a fost drastic limitată până la refacerea numărului minim de exemplare pentru protejarea speciei.

 

Fotosafari. Vânătoarea cu aparatul de fotografiat sau camera de filmat este pentru vizitatorul Maramureșului o activitate turistică la fel de palpitantă şi pasionantă. Mai ales rezervaţiile naturale şi cele două parcuri naţional și natural oferă subiecte deosebite, din gama rarităților - plante și animale – care se găsesc în ariile protejate.

 

Alte forme de turism prezente în Maramureş – încă insuficient neexploatate, dar cu potenţial de dezvoltare - sunt turismul de recreere, drumeţiile, turismul ecvestru, turismul academic şi stiintific (mai cu seamă în ariile protejate), turismul de divertisment (parcuri tematice, parcuri de distracţii).

 

Mai multe din această categorie: « Mănăstiri