Academicianul Emil Burzo, Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

29 Septembrie 2019
Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 209 din 29 septembrie 2019, președintele Gabriel Zetea a acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” Academicianului Emil Burzo.

Academicianul Emil Burzo s-a născut la data de 30 iulie 1935, din părinții Teodor Burzo și Maria Burzo (născută Sigarteu). A absolvit Facultatea de Mecanică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în anul 1958 (șef promoție), Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai în anul 1969. Este doctor ing. în Fizică Tehnică, la Universitatea Politehnica Timișoara (conducător științific A. Cișman), 1970.
A terminat liceul George Barițiu din Cluj în anul 1952, șef de promoție. In perioada 1952-1953 a lucrat ca strungar la ILIC Cluj. Intre anii 1958-1963 a fost încadrat ca maistru lăcătuș și apoi ca inginer la Uzinele Carbochim din Cluj. Ocupă apoi funcția de inginer la Atelierele Didactice, Universitatea Babeș-Bolyai între anii 1964-1969. In această perioadă a prezentat cursuri la Facultatea de Fizică și Facultatea de Matematică-Mecanică, fiind remunerat cu plata cu ora. In anul 1969 este transferat la Institutul de Fizică Atomică București, unde ocupă funcțiile de cercetător (1969), cercetător principal III (1971), șef laborator (1974-1976), cercetător principal II (1978) și cercetător principal I (1984). In anul 1990 ocupă prin concurs poziția de profesor la Facultatea de Fizică la Universitatea Babeș-Bolyai. In perioada 1992-2000 este ales decan al Facultăți de Fizică. Este director al Centrului de Excelență Fizica Corpului Solid, atestat de MEC și al Bazei de Cercetare cu Utilizatori Multipli, din anul 1996. Conduce pregătirea prin doctorat în specialitățile Fizica Corpului Solid (fizică) și Știința Materialelor (inginerie). Sub îndrumarea prof. Emil Burzo au susținut teze de doctorat 35 persoane, din care 8 în regim de co-tutelă cu Universități din Franța și Germania.

A desfășurat o bogată activitate de cercetare științifică fiind invitat frecvent la Universități din Europa, SUA, China sau Israel. In același timp a fost implicate în activități profesionale desfășurate sub egida Ministerului Învățământului și Cercetări, organisme științifice internaționale sau societăți științifice. A condus ca director în jur de 30 proiecte de cercetare naționale și 8 internaționale.

Numeroasele studii efectuate de prof. Emil Burzo au fost finalizate prin publicarea unor lucrări științifice în reviste de largă circulație internațională sau în cărți apărute în edituri de prestigiu din țară și străinătate. Bilanțul statistic al acestora este deosebit. Este autor a 524 lucrări, din care 350 au apărut în reviste cotate ISI (Thomson), 48 în reviste ale Academiei Române, 28 în reviste internaționale cotate BDI, 16 lucrări în reviste publicate de universitățile din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, 33 lecții invitate la conferințe internaționale, precum și 51 lucrări prezentate la conferințe internaționale, publicate în volume. Multe din lucrările științifice publicate sunt rodul unor colaborări internaționale cu oameni de știința din Franța (36), SUA (21), Germania (21), Rusia (14), Austria (10), Polonia (5), Cehia (4), Moldova și China câte 2, iar cate o lucrare cu specialiști din Japonia, Belgia, Suedia, Bulgaria și Elveția.

Este autor a 24 cărți, din care 5 au apărut în Editura Academiei Române, iar 19 în edituri prestigioase din străinătate printre care North Holland, Springer Verlag sau Institute of Physics (GB). Menționăm cărțile apărute în țară, Fizica Fenomenelor Magnetice (3 volume) și Magneți Permanenți (2 volume), totalizând 2250 pagini, frecvent folosite de studenții și cercetători români. Menționăm că acestea au fost totodată bine apreciate și în străinătate, fiind totodată recomandate ca material adițional la cursurile predate, spre exemplu la Oxford sau Grenoble. Cărțile publicate în străinătate, însumând 6412 pagini, au în principal ca singur autor pe prof. E. Burzo, doar trei dintre acestea având co-autor pe prof. Kirchmayr (Universitatea Tehnică Viena) (≈500 pagini). Acestea se regăsesc în cca 700 biblioteci din întreaga lume, cu toate că prețul lor de cost este ridicat (4000-7000 € per exemplar) sau faptul că pot fi consultate în forma electronică, în bazele de date internaționale. Ca o caracteristică generală, menționăm faptul că sunt bine apreciate de specialiști, multe dintre ele primind calificativul de ”admirabil” sau ”excelent” sau cotate cu 5 stele.

Pe baza rezultatelor științifice și a ecoului acestora în literatura de specialitate, a fost invitat să facă parte din Comitete Științifice de Organizare sau Selecție la peste 40 conferințe internaționale (Germania, Franța, Elveția, Irlanda, Polonia, Japonia, Spania, Rusia, Bulgaria etc.). A prezentat lecții invitate la conferințe internaționale. A organizat conferințe internaționale sau Școli de Vară Europene în România, cu o largă participare internațională. Spre exemplu la Conferința Uniunii Balcanice de Fizică organizată la Cluj-Napoca au fost prezenți peste 1200 de participanți. Acest fapt a permis atât cunoașterea realităților locale, precum și a realizărilor științifice ale cercetătorilor din țara noastră.

Activitatea de cercetare desfășurată de profesorul Emil Burzo a fost deosebit de bine evidențiată, atât în țară, precum și pe plan internațional. Aprecierile pe plan științific au fost dublate de premii și distincții.

(Textul este o sinteză a notei de prezentare atașată la Hotărârea Consiliului Județean 209/2019.)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.