† Andrei Ioan Andreicuţ, Arhiepiscop al Vadului Feleacului și Clujului, Mitropolit al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 96 din 22 mai 2019, președintele Gabriel Zetea a acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” Arhiepiscopului Vadului Feleacului și Clujului, Mitropolit al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, Cetățean de Onoare al Județului Maramureș, Andrei Ioan Andreicuț.

Este născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarța de Sus (județul Maramureș), din părinții Andrei și Elena, ca primul dintre cei trei copii (urmat de un frate, astăzi inginer în Sibiu și de o soră, astăzi preoteasă-învățătoare în Maramureș).
A urmat liceul în Cehul Silvaniei (Astăzi Grupul Școlar "Gheorghe Pop de Băsești") și cursurile Facultății de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). A fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Din 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu (licenţa în 1978). În 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Clujului, Dr. h.c. Teofil Herineanu, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). În 1985 a fost transferat, la solicitarea Episcopului Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română „Maieri I” din Alba Iulia şi numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe Arhid. Prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie Sistematică – sub îndrumarea Acad. Prof. univ. dr. Pr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În februarie 1990 a fost ales (de către Sfântul Sinod al B.O.R.) şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În anul 2011 a fost ales (de către Sf. Sinod al B.O.R.) Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către P. F. Patriarh Daniel, la 25 Martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002; este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria), din februarie 2007; este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a multe diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase, ecumenice sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări ecumenice naţionale şi internaţionale.

Este autorul a 17 cărţi şi monografii de specialitate; la începutul activităţii didactice a realizat, din interes didactic-pastoral, şi două traduceri. Este autorul a mai mult de 100 articole în reviste şi proceeding-uri internaţionale şi a editat 10 volume la conferinţe internaţionale in domeniile Teologia Culturii, Spiritualitate Ortodoxă şi Teologie Fundamentală. A editat trei recunoscute colecţii de carte („Isvoare duhovniceşti”, „Logos şi Symbol” şi „Pastorală Misionară – Misiologie Pastorală”) la Editura „Reîntregirea”, din care au apărut câte 20 de volume.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „M. Simion Ştefan” Alba Iulia şi al două şcoli teologice postliceale: Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară din Târgu Mureş şi Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară din Aiud.

Este întemeietor (şi Preşedinte al Colectivului de Cercetători) al câtorva centre de cercetare în Teologie: al Institutului de Cercetare în Pedagogie Pastorală şi Psihoterapie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, al Centrului de Studii „Saint-Serge” Paris-Alba Iulia şi al Centrului de Studii Inter-Religioase şi de Psiho-Pedagogie Creştină Alba Iulia.

Este Editor-şef al Revistei „Tabor” a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Sălajului, şi a fost editor-şef, timp de 20 de ani, al Revistei „Altarul Reîntregirii” (catalogată de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior – CNCSIS, la categoria B+) şi editor-şef al Revistei „Credinţa străbună” Alba Iulia şi al Revistei „Renaşterea” Cluj-Napoca.

În ziua de 24 ianuarie 2012 primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Trei ani mai târziu, în ziua de 7 mai 2015, primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție a cărei membru fondator a și fost, la recomandarea Facultății de Teologie din cadrul acestei instituții. În același an, pe 11 noiembrie, primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Tehnice de Construcții din București.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat cinci mănăstiri, 15 parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie din Cluj, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne. Patru ani mai târziu, inaugurează cel de-al doilea edificiu important al Campusului – un cămin studențesc modern cu 100 de locuri în proximitatea edificiului Facultății.

În preocupările teologice s-a axat pe Spiritualitatea Ortodoxă fundamentată patristic. Pe lângă cele aproape peste 70 de studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice de specialitate, a scris 24 cărţi, alte trei le-a tradus din limba franceză şi a scris mai multe broşuri de interes misionar. A publicat peste cinci sute de articole de popularizare în diferite ziare şi reviste bisericeşti sau laice şi sute de prefeţe la diferite cărţi cu conţinut religios şi cultural. A coordonat colecţia “Izvoare Duhovniceşti”, de la Editura Reîntregirea, în care au apărut, până acum, 15 volume. A susținut numeroase conferințe în Occident.

Avându-și rădăcinile în Maramureșul frumos, creștin și nobil, iubește cu dor și nostalgie ziditoare aceste meleaguri natale, unde poposește adesea, atât în satul unde s-a născut – Oarța de Sus, cât și la Mănăstirea Maria Magdalena din această localitate, ctitorie de suflet a Înaltpreasfinției Sale.

A avut mereu o prețuire unică și dragoste filială față de Înalpreasfințitul vrednic de Pomenire Arhiepiscopul Justinian pe care l-a cunoscut la Rohia din perioada tinereții și studenției, iar cu Preasfințitul Iustin, actualul episcop al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și Preasfintitul Timotei Sătmăreanul are o legătură de suflet privilegiată și fraternă așa cum Domnul a avut cu apostoli, numindu-i prieteni iar după înviere frați.

Maramureșul este un ținut binecuvântat și privilegiat prin faptul că a dat pe cel de al II-lea mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului în personalitatea Înaltpreasfințitului Doctor Andrei Andreicuț.

(Textul este o sinteză a notei de prezentare atașată la Hotărârea Consiliului Județean 96/2019.)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.