Imprimă această pagină

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

23 Aprilie 2019
Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 55 din 23 aprilie 2019, președintele Gabriel Zetea a acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

***
IPS Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, pe numele de mirean Ilie Pop, s-a născut în data de 19 februarie 1966 în satul Vișeu de Jos. După absolvirea școlii primare și gimnaziale în satul natal, a urmat Liceul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, pe care l-a absolvit în anul 1984. În toamna anului 1989 a început studiile de teologie la Institutul teologic de grad universitar din Sibiu, devenit după 1990 Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, unde a obținut titlul de licențiat în Teologie în vara anului 1993.
La 19 octombrie 1993 a fost hirotonit diacon, iar la 26 octombrie 1993 preot celibatar, pe seama Facultății de Teologie din Alba Iulia, de către IPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, pe atunci în calitate de Episcop de Alba Iulia. În cadrul Facultății de la Alba Iulia a activat ca duhovnic și preparator (catedra de Morală), precum și de suplinitor la catedra de Istorie Bisericească și Patrologie. În ziua de 17 aprilie 1994 a depus jurământul monahal la mănăstirea ”Catedralei Încoronării” din Alba Iulia și a primit atunci numele de Iosif, sub patronajul sfântului Iosif din Arimateea.

În vara anului 1994 a plecat în Franța pentru studii de specializare la Institutul de Teologie Saint-Serge din Paris (1994-1998), iar în această perioadă a activat ca preot duhovnic la Mănăstirea "Notre-Dame-de-Toute-Protection" de la Bussy-en-Othe, în Yvonne. În noiembrie 1997 a fost ales arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Paris.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală cu sediul la Paris a fost ridicată, prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 iulie 2001, la rangul de mitropolie, cu titulatura de "Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională", arhiepiscopul Iosif Pop devenind cu această ocazie mitropolit.

În perioada 5 iulie 2001- 9 martie 2002, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a delegat pe arhiepiscopul Iosif al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională să preia mandatul de Arhiepiscop Locțiitor al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America și Canada. Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Meridională a participat în octombrie 2004 ca delegat a ceremonia de întronizare a PF Theodoros al II-lea, noul Papă și Patriarh al Scaunului Apostolic al Alexandriei și a Toată Africa. De asemenea, mitropolitul Iosif a fost delegat să participe la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea (7 aprilie 2005) și la ceremonia solemnă al începutului pontificatului papei Benedict al XVI-lea, la 24 aprilie 2005.

Din anul 2002, IPS Mitropolit Iosif a fost numit de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre Director al Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene (Bruxelles). A fost decorat în februarie 2004, de către președintele României, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria G - „Cultele”. IPS Iosif a condus delegația BOR la cea de a VIII-a Adunare Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, desfășurată între 3-14 decembrie 1998 la Harare, în Zimbabwe.

Începând din vara Anului 2013 IPS Sa reprezintă Biserica Ortodoxă Română în Comitetul de Conducere (Governing Board) al Conferinței Bisericilor Europene. Din anul 2014 este conducătorul delegației Bisericii Ortodoxe Române în dialogul dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică.

Prin purtarea de grijă a IPS Mitropolit Iosif au fost organizate în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională următoarele eparhii sufragane: 1) Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală cu sediul la Paris; 2) Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, înființată în anul 2007 cu sediul la Roma, 3) Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, înființată în anul 2007 cu sediul la Madrid.

Putem spune, întăriți în convingerea că nu greșim, că Mitropolitul Iosif, fiu al Maramureșului, este de departe cel mai vizibil „ambasador al culturii, tradiției, valorilor spirituale și morale ale poporului român, în Europa creștină”, prin toată activitatea cultural-pastorală, misionar-liturgică și administrativă pe care o desfășoară în occidentul bătrânului continent, făcând cinste și onoare atât Maramureșului cât și României.

(Textul este o sinteză a notei de prezentare atașată la Hotărârea Consiliului Județean 55/2019.)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)