Maestrul Dumitru Fărcaș, Cetățean de onoare al județului Maramureș

24 Aprilie 2018
Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 84 din 24 aprilie 2018, președintele Gabriel Zetea a acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” Maestrului Dumitru Fărcaș.

Dumitru Fărcaș este un taragotist roman de muzica populară. S-a născut pe data de 12 mai 1938 în localitatea Groșii Băii, județul Maramureș, făcând parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

Se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la Liceul de muzică din Cluj Napoca în 1956. Fărcaş și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare.

Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi. Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luța Iovița, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc.
După absolvirea Academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. În 1962 a fondat Orchestra de muzica populara „Mărţişorul” a Casei de Cultură a studenților din Cluj Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

În 1962, a luat premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenților, Helsinki. În 1972, a primit Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris. În anul 1991, Fărcaş este laureat al premiului Ethnos. În 1999, obține premiul I la Festivalul International de la Bruxelles iar in 2000 primește premiul Inter-Lyra in cadrul Olimpiadei de Muzica si Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta. Dumitru Fărcaş a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) şi al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare.

Este președinte de onoare al Congresului International al Taragotiștilor. A fost decorat cu Crucea Serviciului Credincios, clasa a III-a, in anul 2004 si cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofițer în anul 2005. La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Celebrul generic al Tezaurului Folcloric, emisiune etalon a Televiziunii naționale este semnat și interpretat de Dumitru Fărcaș.

(Textul este o sinteză a notei de prezentare atașată la Hotărârea Consiliului Județean 84/2018)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.