Provincia Flevoland - Regatul Ţărilor de Jos (Olanda)

Acordul de cooperare între Județul Maramureș și Provincia Flevoland a fost semnat în data de 22 aprilie 2015, într-un mod inedit, în cadrul unei video-conferințe la care a fost folosit un echipament de ultimă generație, achiziționat printr-un proiect INTERREG IVC, unde regiunea Flevoland era lider de parteneriat.
Mai întâi mare, acum pământ. Acesta este Flevoland. Acolo unde odată era doar apa Golfului Zuiderzee, acum se află cea mai tânără provincie din Țările de Jos, cu zone atractive de locuit, muncă și recreere, care parcă au răsărit din adâncurile Mării Nordului.

Provincia Flevoland a fost instituită la 1 ianuarie 1986, reprezentând un eveniment de referință în istoria administrativă a țării, deoarece o nouă provincie nu este adăugată în fiecare zi. Unul din scopurile instituirii Provinciei Flevoland l-a constituit gestionarea eficientă a flevo-polderelor* din sud și est. (*Polder - teren inundabil în regim natural, recuperat prin lucrări de îndiguire și desecare).

Flevoland, a douăsprezecea și cea mai nouă provincie a țării, este situată în zona centrală a Țărilor de Jos. Provincia are peste 400.000 locuitori și 630 mori de vânt, pe o suprafață de 2.412 km2 de pământ și apă.
Capitala Provinciei Flevoland este Lelystad, iar alte orașe importante sunt Almere, Swifterbant și Emmeloord.

Cu un total de 6 municipalități, Flevoland este un spațiu deschis, cu o structură strictă și proiectată eficient. 89.000 de hectare sunt terenuri mari, destinate agriculturii, iar comunității de afaceri i se asigură, de asemenea, mult spațiu pentru a pune în practică inițiative care pot îndeplini visele și ambițiile locuitorilor Provinciei Flevoland.

Asigurarea accesibilității este una dintre caracteristicile unui climat plăcut de viață și de lucru, iar administrația Flevoland consideră că în provincie este necesar să se circule ușor și fără întârziere. Autostrăzile A6 și A27 formează conexiuni importante între Nord și Vest. De asemenea, o altă preocupare importantă se referă la controlul optim al nivelului apelor care înconjoară și străbat provincia Flevoland.

Flevoland, destinație pentru o excursie de o zi sau o vacanță: Da! Provincia Flevoland investește în economia petrecerii timpului liber, pentru a deveni și mai atractivă pentru rezidenți, companii și vizitatori. În acest sens, Flevoland dorește să dezvolte oferta de hoteluri, să realizeze trasee bune și sigure pentru ciclism, drumeție și navigație, precum și plaje, păduri și rezervații naturale accesibile și atractive. De asemenea, o gamă largă de activități culturale și sportive îmbunătățește valoarea experienței în Flevoland pentru turiști și amatorii de recreere. Informații despre activități și accesibilitate pot fi găsite pe site-ul Mooi Flevoland: http://www.mooiflevoland.nl.

Website-ul Provinciei Flevoland: https://www.flevoland.nl

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI PROVINCIA FLEVOLAND

Semnarea acordului de cooperare și înfrățire

Semnarea acordului de cooperare și înfrățire cu Provincia Flevoland din Țările de Jos a reprezentat concretizarea a peste 10 ani de colaborări și proiecte internaționale derulate în parteneriat și finanțate prin Programului INTERREG al Uniunii Europene.

Acordul de cooperare între Județul Maramureș și Provincia Flevoland a fost semnat în data de 22 aprilie 2015, într-un mod inedit, în cadrul unei video-conferințe la care a fost folosit un echipament de ultimă generație, achiziționat printr-un proiect INTERREG IVC, unde regiunea Flevoland era lider de parteneriat.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

La Conferința finală a proiectului FoodChains 4 Europe (FC4EU) – Lanțuri alimentare pentru Europa, organizată de provincia Flevoland, partenerul lider al proiectului, în data de 7 octombrie 2021 în format on line a participat și județul Maramureș cu prezentarea implementării planului de acțiune și sprijinirea producătorilor locali prin sistemul de etichetare Bun de Maramureș.
Promovarea în parteneriat cu provincia Flevoland a proiectului "GreeNeeT" Dezvoltarea abilităților tinerilor pentru agricultură smart și lanțuri alimentare durabile” (GreeNeeT - Growing skills for smart agriculture & sustainable food chain), depus spre finanțare în cadrul Programului Granturi SEE și Norvegiene - Fondul pentru șomeri tineri în luna ianuarie 2021. Provincia Flevoland a avut rolul de partener de expertiză.
Întâlnirea Comitetului de Monitorizare al proiectului ”FoodChains 4 Europe”, care a avut loc la Baia Mare, la data de 9 noiembrie 2018, a prilejuit vizita în Maramureș a lui Jan Nico Appelman, vice-comisionar al regelui în Provincia Flevoland, cu această ocazie fiind analizate stadiul colaborării și viitoare acțiuni comune.
Vizita de studiu în cadrul proiectului Mara Quality, în perioada 2-5 octombrie 2018, a vizat ”studiul privind sistemul de management al calității într-o instituție echivalentă dintr-o țară membră UE”. Reprezentanții județului Maramureș au fost primiți la cel mai înalt nivel, de comisionarul regelui în Provincia Flevoland, Leen Verbeek, care a salutat demararea acestui proiect și continuarea colaborării începute în cadrul altor proiecte.
Cu ocazia Conferinței Finale a proiectului R4GG - Regiuni pentru dezvoltare verde, care a avut loc în 2 octombrie 2014, reprezentantul Provinciei Flevoland, dl. Jan Nico Appelman, vice-comisionarul regelui, a dorit să mulțumească administrației județului Maramureș pentru buna colaborare pe perioada derulării proiectului și a apreciat oportunitatea de a discuta despre potențiale domenii de interes reciproc pentru o colaborare viitoare.
Cooperarea dintre Județul Maramureș și Provincia Flevoland s-a materializat în principal, prin participarea la implementarea în parteneriat, a 4 proiecte: „MORE4NRG”, „MiniEurope”, ”R4GG -Regiuni pentru dezvoltare verde” și ”Smart Europe” care au fost implementate în cadrul Programului INTERREG IV C și continuă prin proiectul FoodChains4 Europe, aflat în curs de implementare în cadrul programului INTERREG EUROPE. Toate aceste 5 proiecte au avut ca partener lider provincia Flevoland.

Link-uri rapide

Informaţii utile

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.