Nord Literar - 245

Numărul din octombrie al Revistei de Cultură ”Nord Literar” este deja pe piață. Cu un sumar dens, ca de fiecare dată, revista oferă șansa unei lecturi de calitate.

Pornind de la strania criză identitară a societății românești, Irina Petraș ne propune, în seria ”Răspunsuri/Răspunderi”, un splendid eseu despre patriotism și apartenență. Ion Papuc evocă personalitatea profesorului Virgil Stancu, unul dintre ”arizoniștii” de primă instanță ai Clujului, ”un domn elegant, fără ostentație, dar și fără o fisură a distincției”.
Eseul profesorului Gheorghe Glodeanu îl are în prim-plan pe Ion Caraion, care, asemenea lui Lucian Blaga, ”imaginează existența ca o mare trecere către moarte”.

Despre un artist care ”se dezvăluie pe sine până la capătul capătului” este tulburătoarea cronică literară a Deliei Muntean la volumul lui Constantin Preda ”Doar ochii mi-au mai rămas vii”.

”Valori și prezențe conjuncturale”, un nou volum de cronici literare al Danielei Sitar-Tăut, cuprinzând eseuri, cronici literare, recenzii, studii, interviuri, corespondență, este prezentat de autoare la pagina de ”Istorie literară”.

La pagina ”Avalon”, Ovidiu Pecican continuă seria materialelor dedicate scriitorului bănățean Florin Bănescu. ”Arhitectura, precum literatura” consideră Gheorghe Pârja, în analiza cărții ”La un moment dat” scrisă de arhitectul Mihai Pienescu. În aceeași pagină de recenzii, Raluca Hășmășan prezintă cartea-document a prof dr. Ioan Dorel Todea, ”Centrul Cultural Pastoral <Sfântul Iosif Mărturisitorul, Sighetu Marmației> - veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința tuturor maramureșenilor”. Leo Butnaru este poetul publicat la pagina ”Orfeu” și, implicit, parodiat de Lucian Perța la rubrica sa. Versurile Rodicăi Brad-Păuna și ale Olimpiei Danci pot fi citite la pagina dedicată evenimentelor culturale. Cele două poete și-au lansat de curând la Baia Mare câte un volum de versuiri în ediție română-italiană.

Dana Buzura-Gagniuc face o radiografie a evenimentelor culturale care au avut în prim-plan cinstirea cărții și a autorilor ei: de la concursul ”Cărțile Anului” și Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației până la ”Serile de poezie Nichita Stănescu” de la Desești.

Continuăm cu partea a treia a eseului pe care Doina Uricariu îl dedică volumului lui Bogdan Crețu, ”Cornul inorogului”, precum și cu partea a patra a eseului lui Nichita Danilov, ”Lecții despre perfecțiune și o legendă vie”. Ambele eseuri au ca punct de pornire personalitatea lui Nichita Stănescu.

Mircea Popa prezintă personalitatea unuia dintre cei mai importanți poeți ai Clujului, Ioan Cristofor Filipaș, un creator care ”coboară în straturile de adâncime ale sufletului omenesc”.

Terezia Filip interpretează critic poezia lui Ștefan Herțeg, pornind de la ultimul său volum de versuri, ”Lut”, Iuliana-Andrea Pop se oprește asupra volumului lui Radu Sergiu Ruba, ”Semnătura indiană”, iar Dana Oprica vorbește despre ”Ultimul popas în Infern” al lui Nicoară Mihali.

În pagina de proză, este publicat un fragment din romanul în lucru ”Silvestru” al lui Dan Marius Cozma. Dalina Bădescu ne propune un eseu despre arta abstractă.

”Elegie la stingerea unui vulcan liric” – este textul în care Gheorghe Pârja evocă personalitatea lui Vasile Morar, unul dintre marii poeți ai Maramureșului, care, în luna octombrie, a plecat dintre noi. Pagina de traduceri îi este dedicată poetului originar din Chelința, poeziile sale fiind traduse în limba italiană de Lucia Ileana Pop.

Poemul lunii aparține lui Echim Vancea, iar acest număr este ilustrat cu grafică aparținând artistului Ioan Marchiș.

Dana Buzura-Gagniuc
Manager Revista de Cultură ”Nord Literar”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă &quot;Dr. Constantin Opriş&quot; – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.